Čestitka povodom Dana državnosti – 25. novembar 2016. godine

varcar-vakuf“U Mrkonjić Gradu je 25.11.1943. godine održano zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine – ZAVNOBIH – a, čime je ZAVNOBIH postao najviši organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvilo kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od kojih 173 sa pravom glasa.

Na prvom zasjedanju, ZAVNOBIH je formalno konstituiran kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBIH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće Bosnu i Hercegovinu i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBIH i Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije – AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. 11. 1943).

Istovremeno je konstituirano Predsjedništvo ZAVNOBIH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, kao predsjednikom.

U petak, 25.11.2016. godine se obilježava i proslavlja 73. godišnjica održavanja Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH).

Kroz protekli period Bosna i Hercegovina se suočavala sa različitim izazovima i pritiscima, kojima se željelo spriječiti stvaranje društva u kojem će ravnopravnost svih građana i samostalnost u donošenju odluka biti onemogućene.

Ali, građani BiH se već u aprilu 1992. godine bili ponovo, bez svoje volje, svjedoci i učesnici u ratu, jer agresija na našu zemlju koja je trajala od aprila 1992. do novembra 1995. godine je još jednom predstavljala izazov za sve stanovnike naše domovine.

Hrabrost građana Bosne i Hercegovine i odlučnost da se brani domovina bili su ključni razlog za opstanak Bosne i Hercegovine, te zahvaljujući toj činjenici proslavljamo 73 godine života u slobodi.

Odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Svim učesnicima i zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo Dan državnosti.

Koristimo se prilikom da podsjetimo da je, shodno školskom kalendaru za 2016/2017. godinu, petak 25.11.2016. godine, praznični, odnosno neradni i nenastavni dan.”

… kaže se u čestitci Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te se i mi pridružujemo datim čestitkama i svim našim učenicima i uposlenicima Škole, čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

UPRAVA ŠKOLE!

 

Slične objave