Dan škole – 29. maj 2017. godine

[bws_pdfprint] Na današnji dan, naša škola obilježava 69. godina postojanja.

Obilježavanjem Dana škole učestvovali su učenici Jezičke sekcije:

Pašalić Anisa (Hasanaginica), Karović Edin (Hasan-aga),Karić Rejhana (Hasan-agina majka),Šetkić Emina (majka Hasanaginice), Mušović  Edis (beg Pintorović), Pašić Nejla (Narator), Dalila Karović i Šetkić Emir (djeca)

Izveli su dramu ”Hasanaginica“ pod mentorstvom profesorice Mašić Hane.

”Hasanaginica“ je bošnjačka usmena balada, nastala između 1646. i 1649. u okrilju begovske bošnjačke porodice iz Imotske krajne. Stid predstavlja uzrok i porok u Hasanaginici. Osnovna smisao balade je tragični nesporazum između muža i žene. Aga i aginica imaju iste želje i strahuju od istih strahovanja, ali su po naravi antipodi. Problem nije ni u Hasan-agi ni u Hasanaginici, već je problem u njihovom međusobnom odnosu, iz koga se rađa tragedija.

Također učestvovao je učenik Mešanović Tarik, izvodeći muzičke numere ”Etida“ i ”Malagenja“.

Direktorica Šahbegović Mirsada je učenicima uručila nagrade, diplome i knjige, za njihov rad i trud tokom školovanja.

”Polje života roditi će ovisno o našem trudu, ili trnjem ili cvijećem“. Rekao je Goethe.

Važno je spomenuti i ponose škole: Prikaski Maja, Bejtić Bakir, Cico Merima, Hadžiahmetović Dženan, Bukvić Eldin, Durić Senad i Golubić Sadin.

Naši učenici su učestvovali na mnogim takmičenjima,a zapažene rezultate su ostvarili:

Također su nagrađeni učenici koji su osvojili treće mjesto na držanom takmičenju srednjih stručnih škola koje se održalo u Hadžićima 06. maja 2017. godine: Prašović Ermin, Kulovac Semir i Zeković Eldin. Ovi učenici su nagrađeni odgovarajućim novčanim iznosom.

Nakon dodjele nagrada i prigodnog programa (drama Hasanaginica i par  muzičkih numera) odigrana je prijateljska utakmica između nogometne ekipe naše škole i ekipe Željezničkog školskog centra.

Svim učenicima koji su na bilo koji način doprinijeli obilježavanju Dana škole se zahvaljujemo na zalaganju, a posebno učeniku Kamenica Hamidu učeniku III-2a razreda, čiji je doprinos u tehničkoj realizaciji Dana škole bio nemjerljiv.

Slične objave