Dan državnosti – 25. novembar 2017. godine

“U susret nam dolazi obilježavanje jednog od najvažnijih datuma u historiji naše domovine – Dana državnosti, koji se obilježava 25. novembra.

U Mrkonjić Gradu je 25. novembra 1943. godine održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine – ZAVNOBiH-a, čime je ZAVNOBiH postao najviši organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od kojih 173 sa pravom glasa.

Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je fromalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta Bosne i Hercegovine, ali je u stavarnosti i praksi djelovao kao najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće Bosnu i Hercegovinu i jene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije – AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943.).

Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, kao predsjednikom.

U subotu, 25. novembra 2017. godine, ponovo, 74. put obilježavamo godišnjicu održavanja Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Od svog nastanka do danas,  naša domovina je prolazila kroz teška i izazovna historijska razdoblja i suočavala se sa pitanjem opstanka u više navrata, ali odlučnost njenih građana, njenih naroda je uvijek odnosila pobjedu nad svim silama i snagama koje nisu željele vidjeti cjelovitu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Nažalost, u novijoj historiji Bosne i Hercegovine građani su ponovo bili prisiljeni prolaziti kroz težak period, jer su u aprilu 1992. godine bili bez svoje volje, svjedoci i učesnici u ratu u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Agresija na našu zemlju koja je počela u aprilu 1992. godine i trajala do novembra 1995. godine je još jednom predstavljala izazov za sve stanovnike naše domovine.

Hrabrost građana Bosne i Hercegovine i odlučnost da se brani domovina su bili ključni razlozi za opstanak Bosne i Hercegovine, te zahvaljujući toj činjenici proslavljamo 74 godine života u slobodi.

Odluke prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Svim učenicima i zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo Dan državnosti.”

Kaže se u čestitci Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Pridružujemo se čestitkama i svim našim učenicima, njihovim roditeljima i upsolenicima Škole čestitamo 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Uprava Škole!

 

Slične objave