01. Mart – Dan nezavisnosti

“Ove godine se navršava 26. godina od sticanja nezavisnosti naše domovine koja je međunarodno priznata u svojim granicama.

Na referendumu održanom 29. febbruara i 01. marta 1992. godine, građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.

Shodno tome, Vijeće Ministara Evropske unije je 06. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

Istog dana – 06. aprila 1992. godine, na dan kada je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata, počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Ogromna cijena koja je plaćena nevinim ljudskim životima, je omogućila život u nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini.

Hrabrost građana Bosne i Hercegovine, koji su svojim životima branili domovinu,izlagali se svakodnevnim bombardovanjima i snajperskim hicima, je razlog što mi, građani Bosne i Herrcegovine, danas u slobodi i nezavisnosti obilježavamo ovaj važni događaj u historiji naše domovine – 01. Mart – Dan nezavisnosti.

Dužnost svakog građanina naše domovine treba biti razvijanje patriotizma, a vlastitim primjerom trebamo pokazati odanost domovini, spremnost za očuvanje njene nezavisnosti i jasno isticati da je naše opredjeljenje život unutar Evropske unije.

Koristimo se prilikom da svim učenicima i uposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo 01. Mart – Dan nezavisnosti.”

Kaže se u Dopisu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Pridružujemo se datim čestitkama i svim našim učenicima, njihovim roditeljima, kao i uposlenicima škole 01. Mart – Dan nezavisnosti, uz obavještenje da je 01. mart 2018. godine (četrvtak) neradni i nenastavni dan.

UPRAVA ŠKOLE!

 

Slične objave