Obrazovanje i informacione tehnologije – novi pogledi i izazovi – Sarajevo 2018

Članak u prilogu prenosimo sa službene stranice Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Prva međunarodna konferencija „Obrazovanje i informacione tehnologije – novi pogledi i izazovi“, posvećena digitalnim kompetencijama nastavnika i transformaciji obrazovanja, održava se danas u Sarajevu.

Konferenciju organizuje Udruženje nastavnika i profesora informatike Kantona Sarajevo (eduIT), pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, a u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, osnovnim i srednjim školama KS, te privrednim subjektima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i poduzetništva.

Cilj je unapređenje kvaliteta obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini kroz upotrebu IKT-a kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebom cjelovite digitalne transformacije poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno osposobljenih škola za 21. stoljeće, kao osnove za razvoj i napredak društva u cjelini.

Konferenciji prisustvuju brojni nastavnici informatike kao i stručnjaci u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija iz BiH i regiona, te predstavnici partnerskih organizacija sa kojima Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS realizuje projekte u oblasti informatizacije školstva.

Resorni ministar Elvir Kazazović kazao je da je Kanton Sarajevo posljednjih nekoliko godina poduzeo značajne aktivnosti u okviru informatizacije obrazovnog procesa.

“Prvi smo u regiji uveli informatiku u prve razrede osnovnih škola s ciljem da djeca u budućnosti budu konkurentna na tržištu rada, unaprijedili smo također infrastrukturu u školama, pokrenuli projekte elektronske učionice i elektronski dnevnik, nabavili neophodnu opremu, a mnogo se radi i na edukaciji nastavnika kako bi stekli neophodne kompetencije”, naveo je ministar Kazazović. Istakao je da su za više od 1000 uposlenika u obrazovanju organizovane edukacije kako bi se pripremili za primjenu novih tehnologija u nastavi. Po njegovim riječima, gotovo sve škole u KS-u dosada su se opredijelile za digitalni oblik vođenja školske evidencije.

Predsjednik Udruženja nastavnika i profesora informatike KS Edin Smajić rekao je da učenici u Kantonu Sarajevo sada imaju svakodnevni pristup računarima putem elektronske učionice, odnosno putem informatičkog kabineta.

“Ono što je novina u KS-u u odnosu na druge kantone jesu digitalni materijali koje učenici koriste svakodnevno u svojoj nastavi”, dodao je Smajić.

Bernarda Trstenjak, ravnateljica “Gimnazije in srednja šola Rudolfa Maistra” u Sloveniji radi na projektu e-školstvo u ovoj zemlji i dugogodišnji je partner resornom kantonalnom ministarstvu u brojnim projektima u okviru kojih prenosi znanja i dobre prakse Slovenije u ovoj oblasti.

“Digitalizacija i razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija u ovo doba su vrlo značajni. Moramo prihvatiti taj izazov i mijenjati pedagoške prakse na tom području. Prvi korak je upravo to, a mnogo treba raditi i na obrazovanju nastavnika kao i učenika koji će sutra mijenjati svijet. Tehnologija im je potrebna da bolje uče, da prenose znanja i da se pripreme za budućnost”, istakla je Trstenjak.

Pomoćnica ministra za informatizaciju i međunarodnu saradnju u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i malde KS Azemina Njuhović kazala je da su informacijsko komunikacijske tehnologije nezaobilazne u učenju djece kao i da su dosada primijenjene prakse u školama KS pokazale dobre rezultate.

“To je sasvim sigurno, ukoliko vidite djecu koja se od prvog razreda služe tabletima. Informacijsko-komunikacijske tehnologije im pomažu u učenju, a mi se trudimo da kroz projekte sa partnerima iz vladinog i nevladinog sektora stalno unapređujemo digitalne kompetencije naših nastavnika kako bi mogli podučavati djecu neophodnim vještinama”, naglasila je Njuhović.

Jedan od regionalnih programa podrške razvoju kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana, a koji se implementira i u KS-u, nosi naziv “Škole za 21. vijek”. U skladu sa promjenama na nacionalnom nivou u obrazovnim politikama i razvoju novih obrazovnih standarda, British Council kreirao je ovaj program podrške osnovnim školama širom regiona, kako bi ih upoznao sa inovativnom metodikom nastave i kako bi unaprijedile digitalne vještine mladih ljudi.

“Vještine 21. vijeka su nešto što naša djeca širom svijeta trebaju sada i ubuduće. Na nama je prilika i odgovornost da im damo te vještine kojima će moći kreirati svoje poslove i budućnost”, rekla je ovom prilikom direktorica British Councila u BiH Larisa Halilović.

Današnja konferencija podijeljena je u tri sesije o temama “Digitalni nastavnici”, “Digitalne kompetencije nastavnika” i “IT rješenja i obrazovanje”.

Vezane vijesti...