Posjeta Historijskom muzeju BiH članova sekcije Civitas

Historijski muzej – novembar 2018 4

Dana 1.11.2018.  godine članovi sekcije Civitas su posjetili Historijski muzej BiH i obišli  dvije izložbe

“Mjesto međureligijske i svjetovne meditacije” i  ”SAD u BH štampi do početka Velikog rata”.

Izložba “Mjesto međureligijske i svjetovne meditacije” je djelo maestra Michelangela Pistoletta,  jednog od najpoznatijih umjetnika današnjice koji ovom izložbom ukazuje na riječ Poštovanje koja označava prvi neophodni čin za međusobno zbližavanje ljudi i različitih kulturnih, religijskih i političkih tradicija. Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije spaja religije u krug suživota, a učenici su imali priliku pogledati djelo Kubni metar beskonačnosti koje spaja i dovodi u harmoniju zajedničku duhovnu težnju.

Izložba ”SAD u BH štampi do početka Velikog rata” je organizovana od strane  Infobiro-a  i Mediacentra  Sarajevo uz podršku ambasade SAD-a.  Ova izložba pokazuje kako je bh. štampa do devetnestog vijeka izvještavala o Americi, ali i ukazuje koliko je važno imati kvalitetne i široko dostupne arhive, biblioteke –  online dostupne i pretražive, jer bez  ‘institucija memorije’ smo osuđeni na zaborav –  kako o svojoj tako i  prošlosti drugih.

Izložbu su posjetili učenici Nejra Pojata, Adnan Ljukovac, Faris Omerbegović, Halil Čubara i Muhamed Muminović u pratnji profesora Igora Smiljanića.

 

Slične objave