Dan nezavisnosti 01. Mart 2019. godine

Prenosimo čestitku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo:

“Već 27, put građani Bosne i Hercegovine obilježavaju svoj veliki praznik-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Kroz višestoljetnu historiju države, njeni narodi su žrtvujući svoje živote branili nezavisnost svoje domovine.
Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.
Shodno tome, Vijeće ministara Evropske unije je 6. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

Istog dana – 6. aprila 1992. godine, na dan kada je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata, počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu.
Nezavisnost domovine je ponovo trebalo braniti od agresora.

Ogromna cijena koja je plaćena nevinim ljudskim životima, je omogućila život II nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini.

Hrabrost građana Bosne i Hercegovine, koji su svojim životima branili domovinu, izlagali se svakodnevnim bombardovanjma i snajperskim hicima, je razlog što mi, građani Bosne i Hercegovine, danas u slobodi i nezavisnosti obilježavamo ovaj važni događaj u histoji naše domovine – 1. Mart- Dan nezavisnosti.

Sloboda koju imamo je stalni podsjetnik za sve nas da imamo obavezu čuvati svoju domovinu i poštovati je. Dužnost svakog građanina naše domovine treba biti razvijanje patriotizma, a vlastitim primjerom trebamo pokazati odanost domovini, spremnost za očuvanje njene nezavisnosti i jasno isticati da je naše opredjeljenje život unutar Evropske unije.

Koristimo se prilikom da svim učenicima i uposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo 1. Mart- Dan nezavisnosti.”

Pridružujemo se čestitkama nadležnog Ministarstva i svim našim učenicima, njihovim roditeljima, uposlenicima škole, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine Dan državnosti 01. mart uz obavještenje da je 01. mart 2019. godine (petak) neradni i nenastvani dan.

Uprava Škole!

Vezane vijesti...