VAŽNO OBAVJEŠTENJE za učenike koji nisu polagali eksternu maturu.

Svi učenici koji nisu iz Kantona Sarajevo imali su mogućnost da pristupe polaganju eksterne mature prema kriterijima i propisima koje je donijelo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Za sve učenike koji nisu polagali eksternu maturu prema gore rečenim kriterijima, taj dio (bodovi sa eksterne mature) se boduju sa 0 bodova. (NAPOMENA: Učenici sa odličnim uspjehom u VI, VII, VIII i IX razredu i odličnim ocjenama iz relevantih predmeta (Bosanski jezik i književnost, matematika i fizika), bez problema mogu imati 60 bodova, koliko je potrebno za našu školu i bez eksterne mature. Vaše bodove možete računati putem sljedećeg online kalkulatora na stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. https://creator.zoho.com/registracija/on-line-kalkulator-uspjeha/form-perma/Online_kalulator_za_upis).

Prema Instrukciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, broj 11-04-38-sl./13, iz koje navodimo sljedeće: “…..Kako bismo ovo pitanje riješili na adekvatan način, upućujemo na sljedeće: Pravilnikom o polaganju eksterne mature (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 14/13) je navedeno da učenici, koji su završili osnovnu školu izvan Kantona Sarajevo, eksternu maturu polažu u osnovnoj školi na području Kantona Sarajevo, koju izabere roditelj/staratelj učenika.

Međutim, Pravilnikom nije određeno da svi učenici koji žele pohađati sredju školu u Kantonu Sarajevo, obavezno moraju polagati eksternu maturu.

S tim u vezi, upućujemo da je svaka srednja škola dužna primiti potrebna originalna dokumenta učenika koji dolaze sa područja izvan Kantona Sarajevo i iz inostranstva, bez obzira da li su učenici polagali eksternu maturu ili ne, te u skladu sa Odlukom sa kriterijima o upisu učenika u prvi razred srednjih škola, izvršiti bodovanje ovih učenika.”

 

Slične objave