Kako podržati mlade u korištenju medija današnjice?

Dana 23.09.2019. godine u organizaciji Mediacentra i podršku Ambasade Republike Češke održana je konferencija o medijskoj pismenosti pod nazivom:

„Kako podržati mlade u korištenju medija današnjice?“

U ime Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo na konferenciji je prisustvovao profesor Igor Smiljanić.

Konferencija je okupila roditelje, nastavnike, učitelje i odgajatelje iz cijele Bosne i Hercegovine s ciljem pokretanja diskusije o navikama mladih i djece pri korištenju medija i o ulozi roditelja i edukatora da omoguće djeci i mladima da sigurno i odgovorno koriste medije.

Delegacija Evropske unije u BiH je pozvala obrazovne vlasti i sve zainteresovane da se uključe u dijalog o medijskoj pismenosti, jer napredak tehnologije svaki dan postavlja sve više izazova na ovom području.

“Moramo biti svjesni da je medijsko okruženje danas bitno drugačije nego ranije te se i dalje velikom brzinom mijenja.

Medijski sadržaji su mladima neograničeno dostupni putem interneta što zahtijeva da se fokusiramo na zaštitu sigurnosti i privatnosti, online nasilje i dezinformacije, kako bismo omogućili mladima da sigurno i odgovorno koriste medije današnjice.

Jako je korisno da kao edukatori, nastavnici, ali i roditelji stvorimo prostor za razgovor i učimo jedni od drugih kako bismo pratili medijske trendove i pomogli mladim ljudima da odgovorno i kritički koriste medijske sadržaje koji im se plasiraju”, izjavila je izvršna direktorica Mediacentra Maida Muminović.

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo

You may also like...