Kako podržati mlade u korištenju medija današnjice?

Dana 23.09.2019. godine u organizaciji Mediacentra i podršku Ambasade Republike Češke održana je konferencija o medijskoj pismenosti pod nazivom:

„Kako podržati mlade u korištenju medija današnjice?“

U ime Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo na konferenciji je prisustvovao profesor Igor Smiljanić.

Konferencija je okupila roditelje, nastavnike, učitelje i odgajatelje iz cijele Bosne i Hercegovine s ciljem pokretanja diskusije o navikama mladih i djece pri korištenju medija i o ulozi roditelja i edukatora da omoguće djeci i mladima da sigurno i odgovorno koriste medije.

Delegacija Evropske unije u BiH je pozvala obrazovne vlasti i sve zainteresovane da se uključe u dijalog o medijskoj pismenosti, jer napredak tehnologije svaki dan postavlja sve više izazova na ovom području.

“Moramo biti svjesni da je medijsko okruženje danas bitno drugačije nego ranije te se i dalje velikom brzinom mijenja.

Medijski sadržaji su mladima neograničeno dostupni putem interneta što zahtijeva da se fokusiramo na zaštitu sigurnosti i privatnosti, online nasilje i dezinformacije, kako bismo omogućili mladima da sigurno i odgovorno koriste medije današnjice.

Jako je korisno da kao edukatori, nastavnici, ali i roditelji stvorimo prostor za razgovor i učimo jedni od drugih kako bismo pratili medijske trendove i pomogli mladim ljudima da odgovorno i kritički koriste medijske sadržaje koji im se plasiraju”, izjavila je izvršna direktorica Mediacentra Maida Muminović.

[simple_google_photos_grid album-url=”https://photos.app.goo.gl/bdhA6spZuzKBPVHB8″ number-photos=”6″ number-photos-per-row=”3″ cache-interval=”120″]

Slične objave