Posjeta Historijskom muzeju

Učenici II-2 odjeljenja naše škole su u utorak, 26.11.2019.godine u pratnji profesorice historije Azre Mrnđić posjetili Historijski muzej. Cilj posjete bio je omogućiti učenicima novo okruženje za učenje, drugačije pristupe temama od onih u školi, nova iskustva i spoznaje.

Učenici su uz pratnju kustosa muzeja, obišli postavku vezanu za period agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992.-1995.g. Kroz objašnjenja i razgovor sa kustosom muzeja  pobliže su se upoznali sa vojnim i političkim aspektom opsade Sarajeva, te svakodnevnim životom u gradu za vrijeme rata.

Postavka je sadržala različite predmete koji su koristeni u toku opsade Sarajeva, pa su učenici mogli da shvate kakav je bio svakodnevni život običnog građanina u opkoljenom gradu.

Učenici su imali priliku pogledati i izložbu radova našeg poznatog slikara Safeta Zeca iz njegovog opusa „Zagrljaji“.  Izložba je otvorena  25. novembra na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, inspiracija autoru za stvaranje radova bilo je stradanje dvoje mladih Admire i Boška, na mostu Vrbanja 1993.godine.  Nakon obilaska izložbe, učenici su jos uspjeli pogledati različite eksponate koji su sačuvani iz perioda Drugog svjetskog rata. Tim obilaskom posjeta je bila završena.

Google Photo
Google Photo
Google Photo

You may also like...