Dan ljudskih prava 10. decembar 2019. godine

Dana 10. decembra 2019. godine članovi sekcije Civitas su prisustvovali obilježavanju Dana ljudskih prava u organizaciji Mreže za izgradnju mira i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Zajedno sa 600 učenika, zvaničnika i predstavnika Evropske unije, kao i međunarodnih i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, istakli su značaj poštivanja i uvažavanja osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Ljudska prava, demokratija i vladavina prava su osnovni principi Evropske unije, a poštivanje ljudskih prava je preduvjet za zemlje koje teže pridruživanju Evropskoj uniji.

Ovaj događaj je podrška učenicima, školama i mladim aktivistima širom Bosne i Hercegovine u njihovim naporima zaštite ljudskih prava. Tokom događaja su uručene i Mirovne nagrade osobama i školama koje aktivno doprinose promociji zaštite ljudskih prava, pomirenju i promociji vrijednosti Evropske unije.

Prisutnima su se obratili:
– Nj.E. Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i Specijalni predstavnik EU u BiH.
– Jasminka Džumhur, Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine.
– Goran Bubalo, predsjednik Mreže za izgradnju mira.

Posebna gošća bila je djevojčica iz Sirije koja u potrazi za boljim životom sa ocem i dvije sestre putuje već devet godina. Ovaj skup, kako je ocijenjeno, predstavlja značajan korak ka stvaranju tolerantnog i demokratskog društva, ističu članovi naše sekcije Jasmina Šadinlija, Melisa Pobrić, Faris Pašić, Adela Avdić, Adel Husović, Dalila Musić, Bekir Čengić, Imer Karić, Tarik Hadžajlija u pratnji profesorice Anise Džubur.

[simple_google_photos_grid album-url=”https://photos.app.goo.gl/gkmBXvjjinaduPd47″ number-photos=”9″ number-photos-per-row=”5″ cache-interval=”120″]

Slične objave