KONKURS za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini

Na osnovu članova 72., 73. i 74. Zakona o srednjem obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo”, br: 23/17 i 30/19) Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavljuje

K O N K U R S

za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini

Konkurs za upis u PRVI razred srednjih škola u školskoj 2020./2021. godini traje od 15. juna do 22. juna 2020. godine. Kandidati koji konkurišu u umjetničke škole, odnosno u gimnaziju – sportsko izborno područje, polažu prijemni ispit, odnosno test fizičke sposobnosti, koji su dužni okončati najkasnije dva dana prije završetka on-line upisa.
Kandidati koji konkurišu u ostale srednje škole ne polažu prijemni ispit.
Mjesto i satnica polaganja prijemnog ispita za kandidate koji konkurišu u umjetničke škole, kao i mjesto i satnica polaganja testa fizičke sposobnosti za kandidate koji konkurišu u gimnaziju-sportsko izborno područje, objavljuju se na oglasnoj tabli i WEB-stranici tih škola.
Izbor kandidata vršit će se na osnovu Odluke sa kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo, koji je sastavni dio ovog konkursa.

JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo za školsku 2020/2021. godinu je planirala da upiše 8 odjeljenja za sljedeća zanimanja i to:

Tehnička (četverogodišnja) zanimanja:

  1. Tehničar PTT saobraćaja sa izbornim područjima poštanske tehnologije i komunikacione tehnologije, 1 odjeljenje – 24 učenika, minimalan broj bodova iz osnovne škole je 63;
  2. Tehničar drumskog saobraćajaopće, 1 odjeljenje – 24 učenika, minimalan broj bodova iz osnovne škole je 63;
  3. Tehničar drumskog saobraćajaunutrašnji transport, 1 odjeljenje – 24 učenika, minimalan broj bodova iz osnovne škole je 63;

Zanatska (trogodišnja) zanimanja:

  1. Automehaničar, 1,5 odjeljenja – 36 učenika, nema ograničenja na broj bodova iz osnovne škole;
  2. Autolimar, 0,5 odjeljenja – 12 učenika, nema ograničenja na broj bodova iz osnovne škole;
  3. Autolakirer, 0,5 odjeljenja – 12 učenika, nema ograničenja na broj bodova iz osnovne škole;
  4. Autoelektričar, 0,5 odjeljenja – 12 učenika, nema ograničenja na broj bodova iz osnovne škole;
  5. Vozač motornih vozila, 1 odjeljenje – 24 učenika, nema ograničenja na broj bodova iz osnovne škole;
  6. Rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina, 1 odjeljenje – 24 učenika, nema ograničenja na broj bodova iz osnovne škole;

Dokumenti bitni prilikom upisa učenika u I razred srednjih škola su:

  1. zahtjev za upis (popunjava se u školi);
  2. svjedodžba o završenom IX razredu osnovne škole;
  3. uvjerenje o uspjehu u VI, VII i VIII razredu osnovne škole;
  4. uvjerenje o rezultatima postignutim na eksternoj maturi;
  5. izvod iz matične knjige rođenihovjerena kopija, i
  6. drugi dokumenti koji budu traženi konkursom.

Prilikom popunjavanja obrasca za on-line upis učenici koji su u dilemi koje tačno zanimanje da upiše mogu paralelno konkurisati na više zanimanja tako što kao prvi izbor izaberu našu školu i prvo zanimanje na koje žele konkurisati, kao drugi izbor, opet izaberu našu školu i drugo zanimanje na koje žele konkurisati, različito od prethodnog zanimanja.

Broj bodova možete izračunati koristeći ON-LINE KALKULATOR BODOVA.

Pristup portalu za on-line upis u prvi razred srednje škole možete izvršiti sa vlastitog računara ili iz osnovne škole koju ste pohađali putem web stranice www.upis.emis.edu.ba na kojoj se nalaze podrobnije informacije o načinu upisa u srednju školu. Video uputstva možete naći klikom na link “Pomoć” na početnoj stranici web portala. Tekstualno uputstvo imate na sljedećem linku.

Relevantni predmeti za našu školu su:

  1. Bosanski jezik i književnost;
  2. Matematika;
  3. Fizika

Napominjemo da za školsku 2020/2021. godinu, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo planira stipendirati po 5 učenika na zanimanjima autolimar i autolakirer.

Tekst Poziva u prilogu:

Slične objave