DAN DRŽAVNOSTI 25. NOVEMBAR 2015. GODINE

DAN DRZAVNOSTI BIH“U srijedu, 25. novembra se obilježava 72 godine od održavanja jednog od najvažnijih događaja koji su obilježili put Bosne i Hercegovine, put ka stvaranju nezavinog i slobodnog društva.

Kroz protekli period se Bosna i Hercegovina suočavala sa različitim izazovima i pritiscima, kojima se željelo spriječiti stvaranje društva u kojem će ravnopravnost svih građana i smostalnost u donošenju odluka biti onemogućene.

Na ovaj dan, prije 72 godine, u Mrkonjić Gradu je održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), čime su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslovenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Odluke ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju trajne vrijednosti ovog društva u kojem je osigurana ravnopravnost Muslimana, Hrvata i Srba koji u njoj žive.

Ali, građani Bosne i Hercegovine su već u aprilu 1992. godine bili ponovo, bez svoje volje, svjedoci i učesnici u ratu, jer agresija na našu zemlju koja je počela u aprilu 1992. godine i trajala do novembra 1995. godine još jednom predstavlja izazov  za sve stanovnike naše domovine.

Hrabrost građana Bosne i Hercegovine i odlučnost da se brani domovina su bili ključni razlozi za opstanak Bosne i Hercegovine, te zahvaljujući toj činjenici proslavljamo 72 godine života u slobodi.

Odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Svim učenicima i zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo Dan državnosti.

Koristimo se prilikom da podsjetimo da je, shodno školskom kalendaru za 2015/2016. godinu, srijeda 25.11.2015. godine, praznični, odnosno neradni i nenastavni dan.”

… kaže se u čestitci Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te se i mi pridružujemo datim čestitkama i svim našim učenicima i uposlenicima Škole, čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

UPRAVA ŠKOLE!

 

Slične objave