DAN NEZAVISNOSTI 01. MART 2016. GODINE

DAN DRZAVNOSTI BIH“U utorak, 01. marta 2016. godine, građani Bosne i Hercegovine proslavljaju 24 godine slobode i nezavisnosti svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Na referendumu održanom 29. februara i 01. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavinu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.

Shodno tome, Vijeće ministara Evropske unije je 06. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

Nažalost, kao posljedica međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, je uslijedila agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je trajala od aprila 1992. godine do decembra 1995. godine, a okončana je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

Gledajući iz današnje perspektive, svi koji i dalje osporavaju ovaj važan historijski datum moraju biti svjesni činjenice da je 01. mart temelj Daytonskom mirovnom sporazumu u kojem je navedeno da Bosn i Hercegovina nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine sa 01. martom – Danom nezavisnosti i 25. novembrom – Danom držabnosti.

Očekujemo da škole na prigodan način obilježe ovaj praznik..

Koristimo se prilikom da svim učenicima i uposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo 01. mart Dan nezavisnosti i poželimo sreću i uspjeh u daljem radu.

NAPOMENA: Utorak, 01.03.2016. goine je nenastavni i neradni dan u svim odgojno-obrazovnim utanovama na području Kantona Sarajevo.”

Kaže se u čestitci Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Pridružujemo se čestitci Ministarstva i svim našim učenicima, njihovim roditeljima i uposlenicima Škole čestitamo 01. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Slične objave