DAN SIGURNIJEG INTERNETA 07.02.2017. GODINE

Na inicijativu Europske komisije već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID). Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Svake godine bira se slogan koji stavlja akcenat na određenu problematiku. Dan sigurnijeg interneta 2017 će se obilježiti pod sloganom „Budi promjena: Ujedinjeni za bolji Internet“ („Be the change: unite for a better Internet”) dana 07. februara/veljače.

U Bosni i Hercegovini, ovaj Dan obilježava se u organizaciji Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet BiH)* koji Vas ovim putem poziva da, u skladu s Vašim mogućnostima, date svoj doprinos obilježavanju ovog Dana, te podržite napore i aktivnosti u oblasti sprečavanja zloupotrebe djece i mladih putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Vođen postignutnim uspjehom prethodnih kampanja, SID Komitet BiH obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizira u suradnji sa Centrom za sigurniji internet iz Hrvatske – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) Osijek, a kroz takmičenje za učenike 5 – 9 razreda osnovnih škola na temu sigurnosti na Internetu. Regionalnoj inicijativi pridružila se i “Fondacija Tijana Jurić” iz Srbije, te će online kviz ove godine biti realiziran u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Odgovore na pitanja djeca mogu pronaći na njima poznatom BiH web portalu za sigurno korištenje interneta www.sigurnodijete.ba.

Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan putem web stranice www.dansigurnijeginterneta.org. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2017, 07. februara/veljače, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i nagrade na web stranici.

Pobjednici će biti nagrađeni adekvatnim nagradama – uređajima kao što su pametni telefoni, laptop, tablet, slušalice, setovi tastatura i miš, web kamere, baterije za punjenje mobilnih telefona i druge nagrade. Generalni sponzor SID-a 2017 je Microsoft BiH, a vrijedne nagrade za najuspješnije takmičare obezbijedili su i sponzori: BH Telecom, m:tel, Logosoft i Authority Partners.

Putem interaktivne mape dostupne na pomenutoj web stranici tokom 07. februara/veljače biti će vidljivi podaci koliko djece je učestvovalo u kvizu i iz kojih gradova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Završni događaj, odnosno svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, planiran je nakon realizacije kviza tokom februara/veljače 2017. godine, a uz prisustvo medija i javnosti.

Slične objave