Dan državnosti – 25. novembar 2018. godine

“U susret nam dolazi obilježavanje jednog od najvažnijih datuma u historiji naše domovine – Dana državnosti, koji se obilježava 25. novembra.

U Mrkonjić Gradu je 25. novembra 1943. godine održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine – ZAVNOBIH-a, čime je ZAVNOBIH postao najviši organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od kojih 173 sa pravom glasa.

Bosna j Hercegovina je prihvatajući osnovanje zemaljskog antifašističkog vijeća bude ravnopravna jedinica s ostalim federalnim jedinicama. Preovladalo je mišljenje da, iako nije nacionalno homogena, Bosna i Hercegovina kroz stoljeća postoji kao ekonomsko-historijska cjelina, da su njeni narodi aktivno učestvovali u narodnooslobodilačkoj borbi, da je tokom rata podnijela imala ogromne ljudske žrtve, te da ne postoji razlog zašto ne bi trebala biti ravnopravna sa ostalim federalnim jedinicma.

Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće Bosnu i Hercegovinu i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugolavije – AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943).

Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od· 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, kao predsjednikom.

ZAVNOBiH je postao jedino političko predstavništvo naroda Bosne i Hercegovine, a na ZAVNOBiH je preneseno ovlaštenje da vrši funkciju narodne vlasti kao njen najviši organ u Bosni i Hercegovini.

l ove godine, 75. put, obilježavamo 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, obilježavamo godišnjicu održavanja Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH).

Od svog nastanka do danas, naša domovina je prolazila kroz teška i izazovna historijska razdoblja i suočavala se sa pitanjem opstanka u više navrata, aJi odlučnost njenih građana, njenih naroda je uvijek odnosila pobjedu nad svim silama i snagama koje nisu željele vidjeti cjelovitu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Nažalost, u novijoj historiji Bosne i Hercegovine građani su ponovo bili prisiljeni prolaziti kroz težak period, jer su u aprilu 1992. godine bili bez svoje volje, svjedoci i učesnici u ratu u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Agresija na našu zemlju koja je počela u aprilu 1992. godine i trajala do novembra 1995. godine je još jednom predstavljala izazov za sve stanovnike naše domovine.

Hrabrost građana Bosne i Hercegovine i odlučnost da se brani domovina su bili ključni razlozi za opstanak Bosne i Hercegovine, te zahvaljujući toj činjenici proslavljamo 74 godine života u slobodi.

Odluke Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Svim učenicima i zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo Dan državnosti.”

…kaže se u čestitici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Pridružujemo se čestitkama nadležnog MInistarstva i svim našim učenicima, njihovim roditeljima i uposlenicima Škole, čestitamo 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine uz obavještenje da je 26. novembar (ponedjeljak) neradni i nenastavni dan.

 

Uprava Škole!

 

Slične objave