GOSTOVANJE BHT 1 – “ČIST ZRAK ILI MRAK?!”

Učenici sekcije Civitas Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo su u saradnji sa učenicima Srednje medicinske škole Sarajevo gostovali u jutarnjem programu BHT 1 gdje su razgovarali na temu zagađenosti zraka.
Cilj gostovanja je podizanje svijesti naših građana o važnosti stimulacije ugradnje i korištenja plina u motornim vozilima kao dio dugoročnih mjera za poboljšanje kvalitete zraka.

Jedan od prijedloga za koji se naša sekcija zalaže je da se cijena registracije za benzinska i vozila na plin značajno umanji u odnosu na cijenu registracije automobila sa dizelskim motorima.

Ako provjerite cijenu registracije automobila dolazite do podatka da je cijena registracije automobila na benzin i dizel, skoro pa ista, a ukoliko želite registrovati automobil koji ima dodatno ugrađen plin u tom slučaju registraciju za taj automobil plaćate skuplje i do 70 KM, a poznato je da ugradnja plina i neophodni atest u prosjeku koštaju dodatnih 1000 KM.

Činjenica je da dizel motori emituju i do tri puta veće emisije štetnih gasova za razliku od benzinskih/plin motora, a po podacima BIHAMK-a od ukupnog broja registrovanih automobila u BiH preko 70% je dizelskih.

I dok Evropa nalazi način kako da što više koristi plin, BiH ide u suprotnom smjeru.

Podržimo naše učenike u borbi protiv zagađenosti zraka i potpišimo peticiju koju provode.

ZAGAĐENOST ZRAKA (PETICIJA ZA STIMULISANJE UGRADNJE I KORIŠTENJE GASA/PLINA U MOTORNIM VOZILIMA)

 

Slične objave