Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO)

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) organizovala je obuku za izgradnju kapaciteta u okviru RYCO programa razmjene superškola za 100 nastavnika srednjih škola iz regiona. Bio je to prvi put da su se nagrađene škole 2. ciklusa lično upoznale, izgradile prijateljske veze i zajedno sarađivale na razvoju regionalnih planova razmjene. Događaj je održan u Bečićima od 19. do 22. februara 2023. godine. Pored predstavnika škola, događaju su prisustvovali i predstavnici RYCO i GIZ-a, kao i treneri koji su podržali škole u razvoju njihovih programa razmjene mladih i omogućili niz sesija.
Na tom skupu predstavnika naše škole je bila Emilija Martinčević, koja prenosi svoja iskustva i utiske nakon dvodnevnog učenja i učešća u radionicama i sastancima.
“Cilj ovog programa je podrška izgradnji mira, pomirenja, dobrih međuljudskih odnosa i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. RYCO program se fokusira na stvaranje mogućnosti za mlade ljude da se uključe u aktivnosti koje grade međusobno razumjevanje i pomirenje u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. Program podrazumjeva i upoznavanje tekovina kulture partnerskih škola. Planirano je da se razmjene odvijaju od marta do oktobra 2023. godine, a svaka škola će organizovati jednu posjetu partnerskoj školi, sa grupom 12 učenika. Učenici će putovati u pratnji dva profesora, a razmjena će trajati 7 dana. Program školske razmjene pruža priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u dijelovima našeg regiona. “
Partnerska škola u ovom projektu je Tehnička škola iz Pirota. RYCO Superschools ima za cilj da obezbjedi osnovu za stvaranje jakih i održivih veza između srednjih škola u regionu i izgradnju dugoročnih partnerstava.

Slične objave