Beč: IX Međudržavno takmičenje iz Islamske vjeronauke

Od 22. do 25. juna u Beču je održano IX Međudržavno takmičenje iz Islamske vjeronauke, u organizaciji Uprave za nauku i obrazovanje. Domaćin ovogodišnjeg susreta je Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji.

I ove godine u takmičenju su učestvovali najbolji predstavnici evropskih država u kojima je islamska vjeronauka obuhvaćena kao nastavni predmet u okviru redovnog školskog sistema, a to su: Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Njima su se pridružili i gosti, učenici i učenice iz Italije i Njemačke u pratnji mualima Ahmed-ef. Tabakovića i Hamid-ef. Pintola.

Takmičenje su otvorili doc. dr. Nezir Halilović, voditelj Odjela za vjeronauku u Upravi za nauku i obrazovanje i mr. Senad-ef. Kusur, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji. Poslije toga pristupilo se testiranju učenika individualnim testovima znanja.

U drugome dijelu takmičenja, učenici su kroz javni ekipni nastup pred publikom pokazali izvanredno znanje iz Islamske vjeronauke i općega znanja, odgovarajući na pitanja iz sire Božijega Poslanika, a.s., njegovih izreka, hadisa, kao i pitanja inspirirana naučno-istraživačkim, edukativnim i izložbenim projektom Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne.

U jako tijesnoj konkurenciji sa minimalnom razlikom u bodovima, ekipnu pobjedu postigli su učenici iz Bosne i Hercegovine. Drugo mjesto je osvojila ekipa Srbije, treće mjesto osvojila ekipa iz Hrvatske a četvrto ekipa iz Austrije.

U individualnom takmičenju prva tri mjesta osvojili su sljedeći učenici:

1. Zekerijja Jahja Salihović – Bosna i Hercegovina
2. Tarik Dacić – Bosna i Hercegovina
3. Amina Muratović – Austrija.

Ekipnome takmičenju je prisustvovao i predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, prof. Adis Čandić. On je pohvalio učesnike i organizatore ovoga projekta i zaželio da ovakvi susreti i dalje nastave živjeti u Zajednici, jer kroz njih uvezujemo mlade na našim vjerskim i kulturnim temeljima, a mladi su budućnost svakoga društva.

Voditelj odjela za vjeronauku, dr. Nezir Halilović, zahvalio se domaćinima na lijepome dočeku i gostoprimstvu. Ovo je prvi put da takmičenje održavamo u Austriji, što pričinjava posebno zadovoljstvo. Učesnici iz Austrije od samoga pokretanja ovoga projekta bili su redovni sudionici i uveliko su doprinijeli da takmičenje iz Islamske vjeronauke doživi uspjeh u ovome obimu i punini u kojem ga danas doživljavamo. Dr. Halilović je podsjetio je takmičenje iz Islamske vjeronauke dio velikoga projekta Uprave za nauku i obrazovanje Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, mr. Senad-ef. Kusur, u svome obraćanju kazao je da ovakvi skupovi šalju važne poruke i podsjećaju nas, da smo svi okupljeni oko naše vjere, naše Islamske zajednice, našega bosanskoga jezika i naše bošnjačke tradicije. Ovo su bitna obilježja našega identiteta.

Drugoga dana susreta, svi sudionici su zajedno su obišli historijske i kulturne znamenitosti grada Beča. Ovaj dio programa u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji realizirale su Amina Harambašić i Elma Čandić. Njih dvije su 2013. i 2014. godine predstavljale Austriju na takmičenjima iz Islamske vjeronauke, koja su navedenih godina bila održavana u Sarajevu.

Voditelj odjela za vjeronauku, dr. Nezir Halilović, iskoristio je posjetu Austriji kako bi se sastao sa svojim kolegom, gospodinom Binurom Mustafijem, voditeljem Službe za obrazovanje u Islamskoj zajednici u Austriji (IGGÖ). Dr. Halilović i gospodin Mustafi razgovarali su o ulozi Islamske vjeronauke u društvu, o izazovima sa kojima se vjeroučitelji susreću u radu sa mladima, te su razmijenili iskustva vezana za edukaciju i uvezivanje vjeroučitelja.

Članak preuzet sa portala preporod.info

Slične objave