Izložba FAKELESS – “Izgradite imunitet, vjerujte činjenicama”

Članovi/ce sekcije Civitas Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo su prisustvovali izložbi FAKELESS koja je otvorena u Goethe-Institutu pod motom “Izgradite imunitet, vjerujte činjenicama”.

Na izložbi učenici su saznali koliko se dobro snalaze u svijetu informacija i testirali su svoje medijske vještine ali i prisustvovali panel diskusiji na kojoj su govorili Dr. Sci. Lejla Turčilo – FPN, Lejla Bičakčić – CIN, Rašid Krupalija – Raskinkavanje i Hana Sokolović – N1 o posljedicama lažnih vijesti u Bosni i Hercegovini i kako se boriti protiv lažnih vijesti i estradizaciji novinarstva.

Govora je bilo i o ulozi obrazovnih vlasti i formalnog obrazovanja o medijskoj pismenosti. I da nažalost sve što trenutno radi naš obrazovni sistem, je stvar entuzijazma pojedinaca, a ne sistemskog rješavanja problema i da je medijska pismenost dio funkcionalne pismenosti.

Istaknuto je i istraživanje nedavno provedeno u BiH koje iznosi činjenicu da 19% mladih nikad nije pročitalo knjigu do kraja i da se najviše koriste mediji koji su brzi i površni.

Ono što posebno zabrinjava je i upotreba vještačke inteligencije koja se u ovom trenutku mnogo više upotrebljava za kreiranje dezinformacija.

Otvaranju izložbe prisustvovali su učenici Damir Baždar, Arnel Seferović, Džejla Đaltur i Muhamed Kurtić u pratnji profesora Igor Smiljanića.

Ovim putem se zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na gostoprimstvu.

Slične objave