Međunarodni dan dječije knjige

Međunarodni dan dječije knjige koji se obilježava od 1967. godine, 2. aprila, na dan rođenja Hansa C. Andersena, u našoj školi obilježen je nizom aktivnosti (recitacije, čitanje tekstova, pravljenje panoa, druženje sa knjigama u biblioteci). Nosioci ove aktivnosti su učenici naše škole: Seferović Arnel, Bašić Naida i Čolo Elza, sa prof. Bosanskog jezika Emom Klačar.

Simbolična spona književnih tekstova koja je predstavljena na panou pjesmom “Vezeni most”, Nasihe Kapidžić – Hadžić, značila je povezivanje svih bosanskohercegovačkih pisaca na širem međunarodnom planu.

Međunarodni dan dječije književnosti vrijeme je podsjećanja na našu prvu pročitanu knjigu, a učenici su se prisjetili pisaca sa kojima su odrastali (Andersen, braća Grim, Daniel Defo, Žil Vern, Alija H.Dubočanin, Nasiha Kapidžić-Hadžić, Branko Ćopić, Šimo Ešić, Ismet Bekrić, Ahmet Hromadžić, Nura Bazdulj-Hubijar i mnogi drugi).

Na tom putovanju, kroz dječiju književnost, knjiga postaje naš istinski prijatelj, ima veoma značajnu ulogu u našem odrastanju i životu uopće i zaslužuje posebnu pažnju.

Ne zaboravimo: “Nikad nismo dovoljno mali da znamo uživati u dobroj knjizi, a nikad nismo dovoljno stari da probudimo dijete u sebi.”

Slične objave