DAN NEZAVISNOSTI 01.03.2015.

Povelja bana KUlina

Povelja bana KUlina

“U nedjelju, 01. marta 2015. godine, građani Bosne i Hercegovine proslavljaju 23. godine nezavisnosti svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Na referendumu održanom 29. februara i 01. marta 1992. godine, građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.

Naša zemlja je proglasila nezavisnost u svojim historijskim i međunarodno priznatim granicama, te je Vijeće ministara Evropske unije 06. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je trajala od aprila 1992. godine do decembra 1995. godine, a okončana je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

Gledajući iz današnje perspektive, svi koji i dalje osporavaju ovaj važan historijski datum moraju biti svjesni činjenice da je 01. mart temelj Daytonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da Bosna i Hercegovina nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine sa 01. martom – Danom nezavisnosti i 25. novembrom – Danom državnosti.

Očekujemo da škole na prigodan način obilježe ovaj značajan praznik.

Koristimo se prilikom da svim učenicima i uposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo 01. mart Dan nezavisnosti i poželimo sreću i uspjeh u daljem radu.

NAPOMENA: PONEDJELJAK, 02.03.2015. GODINE JE NENASTAVNI I NERADNI DAN U SVIM ODGOJNO-OBRAZOVNIM USTANOVAMA NA PODRUČJU KANOTONA SARAJEVO.”

Kaže se u Dopisu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Pridružujemo se navedenim čestitkama.

UPRAVA ŠKOLE!

Slične objave