Čist zrak ili mrak – on-line peticija

Učenici/e sekcije CIVITAS Srednje škole za saobraćaj i komunikacije u sklopu „Projekt građanin-a“ se bave problemom zagađenosti zraka u BiH i u Kantonu Sarajevo.

Svjesni smo da je ovo jedan od najvećih problema sa kojim se suočavamo tokom cijele godine.

Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2017. godine, BiH se nalazila na drugom mjestu po broju umrlih od bolesti uzrokovanih zagađenjem zraka.

Ovi podaci navode da svake godine u BiH umire najmanje 3500 ljudi kao direktna posljedica zagađenosti zraka.

Kao jedan od većih izvora zagađenja u Kantonu Sarajevo su saobraćaj i tehnički neispravni automobili.

Cilj online peticije koju provodimo je skretanje pažnje građanstva na neophodnost donošenja mjera koje će stimulisati kupovinu automobila sa benzinskim motorima i konverziju na plin kao dio dugoročnih mjera.

Jedan od prijedloga za koji se naša sekcija zalaže je da se cijena registracije za benzinska i vozila na plin značajno umanji u odnosu na cijenu registracije automobila sa dizelskim motorima.

Ako provjerite cijenu registracije automobila dolazite do podatka da je cijena registracije automobila na benzin i dizel, skoro pa ista, a ukoliko želite registrovati automobil koji ima dodatno ugrađen plin u tom slučaju registraciju za taj automobil plaćate skuplje i do 70 KM, a poznato je da ugradnja plina i neophodni atest u prosjeku koštaju dodatnih 1000 KM.

Činjenica je da dizel motori emituju i do tri puta veće emisije štetnih gasova za razliku od benzinskih/plin motora i dok Evropa nalazi način kako da što više koristi plin, BiH ide u suprotnom smjeru.

Činjenica da je 70,75% registrovanih automobila na dizel potvrđuje neophodnost stimulacije ugradnje i korištenja gasa/plina u motornim vozilima.

Što se tiče LPG autoplina to je jedino komercijalno prihvatljivo alternativno gorivo koje zadovoljava sve strožije standarde i kao takvo nudi konkretna riješenja za poboljšanje kvalitete zraka.

Iz provedenih istraživanja, evidentno je da automobili na plin u potpunosti zadovoljavaju vrijednosti propisane pravilnicima koji važe u BiH i Evropskoj uniji.

U odnosu na benzinske motore ne ispuštaju olovo, proizvode do 20% manje ugljendioksida (CO2), 30-35% manje ugljenmonoksida (CO), do 80% manje dušikovih oksida (Nox) i zanemarivu količinu krutih čestica.

Dodatno, vozila koja koriste autoplin ispuštaju još manje ispušnih plinova kada su motori hladni, što je posebno značajno za urbana područja gdje vozila rade kraće i prelaze manje udaljenosti, što osjetno smanjuje zagađenje okoliša.

Članak sa Hayat.ba je na ovom linku.

Ovim putem Vas pozivamo da potpišete/podržite ovu peticiju!

Link peticije:

https://www.onlinepeticija.com/peticija_za_stimulisanje_ugradnje_i_koritenja_gasaplina_u_motornim_vozilima?a=2

S poštovanjem,
Sekcija CIVITAS

Slične objave