Inicijativa “Zabrani upotreba plastičnih kesa od 15 do 50 mikrona u KS”

Dana 25.04.2024. godine III1- razred je posjetila zastupnica Skupštine KS, Sanela Klarić, koja je ovom posjetom podržala inicijativu učenika/ca da se “Zabrani upotreba plastičnih kesa od 15 do 50 mikrona u KS”.

U sklopu “Projekt građanin/Ja građanin”, i nakon općinskog takmičenja, učenici su nastavili sa zagovaranjem usvajanja ove neophodne inicijative, kojom žele značajnije podići ekološku svijest građana BiH, koji na godišnjem nivou proizvedu i bace preko milijardu plastičnih kesa koje često završavaju u prirodi, a recikliraju samo 1% od ukupno proizvedenog otpada.

Tokom posjete, učenici su kroz razgovor sa zastupnicom podijelili informacije i saznanja do kojih su došli kroz predmet Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava, zajedno sa profesorom Igorom Smiljanićem, i obrazložili neophodnost uvođenja ove mjere javne politike.

Zastupnica je izrazila zadovoljstvo motivacijom mladih da učestvuju u ovakvom projektu i istakla potrebu za zvaničnim upućivanjem inicijative u Skupštinu KS, ali i institucijama Federacije BiH koje su nadležne za provedbu i usvajanje. Zastupnica je prisutnima dodatno pojasnila šta je još neophodno od strane učenika da pripreme za upućivanje i pokretanje inicijative.

Ovom prilikom se želimo zahvaliti na posjeti, izdvojenom vremenu i ukazanoj podršci zastupnici Saneli Klarić.

Tekst pripremio: Arnel Seferović, III-1.

Slične objave