Obilježavanje Svjetskog dana pošte – 9. oktobar

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana pošte, učenici naše škole, četvrti i treći razredi, tehničari ptt saobraćaja – poštanske tehnologije, posjetili su GPC.  Posjeta je bila organizovana 09.10.2019.godine u periodu od 12.20 – 14.00 sati.  Dvadeset učenika bilo je u pratnji profesora Solak Sabahudina i Delalić Admire.   U Glavnom poštanskom Centru docekao ih je Sanjin Fazlić, djelatnik pošte. 

Učenici su posjetili prijemni odjel, sorting centar i hibridnu poštu.

Upoznali su se sa tehnološkim postupcima i stepenom primjene tehnike unutar poštanskog sistema.

Godina 2019. posebna je za pošte širom svijeta.  U njoj su dva jubileja; 145 godina od nastanka Svjetskog poštanskog saveza koji je uspostavljen 1874. godine u Bernu gdje mu je i sjedište, dok je drugi jubilej 50 godina od kada se 9. oktobar slavi kao Svjetski dan pošte.

Pošte širom svijeta raznim aktivnostima svake godine obilježavaju svoj dan.

Domaćini su se potrudili da što više informacija dopre do učenika koji su pomno slušali i pratili.  Predstavljen im je tok pošiljaka od prijemnog odijeljenja do poštanskog centra a zatim su se upoznali sa tehnološkom fazom otpreme poštanskih pošiljaka.

Imali smo priliku vidjeti najnoviju sortir mašinu koje je još u eksperimentalnoj fazi, puštene je u rad da bi vidjeli na koji način uopće funkcionise.

Zatim smo obišli postrojenja hibridne pošte i praktično vidjeli na koji način pošta vrši pripremu i print dokumenata za treća lica, a zatim  kovertiranje i slanje na dostavu..

Zahvalili smo se gospodi koja nas je srdačno dočekala i potrudila se da nam bude ugodno i lijepo uz obećanje da ćemo veoma brzo opet organizovati posjetu i pobliže se upoznati sa prispjećem i uručenjem poštanskih pošiljaka.

[simple_google_photos_grid album-url=”https://photos.app.goo.gl/kS2AWTeBYNRFfU7w7″ number-photos=”9″ number-photos-per-row=”4″ cache-interval=”120″]

Slične objave