Upozorenje!

Poštovani roditelji, dragi učenici,
Nastava u Kantonu Sarajevo, zbog pandemije Korona virusa i sigurnosti svih nas već drugi mjesec se odvija u online okruženju, putem platformi koje u ovom trenutku pružaju adekvatnu zamjenu za redovni nastavni proces i zamjenu za vaše učionice. Svjesni smo činjenice da nije lako biti u zatvorenom prostoru i sjediti pored računara, tableta i telefona, i ispunjavati sve obaveze koje se pred nas kao društvo i struku postavljaju u ovim vanrednim okolnostima. Međutim, iskreno se nadamo da nakon skraćenja nastave, opterećenje i nije toliko veliko, a s druge strane omogućeno je da se ispuni obim obaveza predviđenih Nastavnim planom i programom svakog pojedinog predmeta, kako se nastava ne bi nadoknađivala kasnije i kako biste uspješno završili ovu školsku godinu.
Evidentno je da ste se svi snašli u online okruženju i da sve teče svojim tokom i bez većih problema, te smo u tom pogledu ponosni na sve vas. Vi kao učenici i roditelji ispunjavate svoje obaveze koje nastavnici stavljaju pred vas, ali isto tako imajte u vidu, da su i vaši nastavnici opterećeni maksimalno, kako svojim redovnim, tako i dodatnim obavezama i edukacijama, kako bi vam osigurali najbolje uvjete za rad i olakšali ispunjavanje obaveza.
Uopće ne sumnjamo da poštujete svoje nastavnike, ali ipak imamo obavezu da vam skrenemo pažnju na vaše ponašanje za vrijeme odvijanja nastave u online okruženju.
Naime, ovih dana internetom i društvenim mrežama kruže snimci pojedinih youtubera koji se hvale kako im pojedini učenici iz regiona ustupaju svoje pristupne podatke i na taj način “upadaju nepozvani” na pojedine časove, i ometaju rad svih učenika koji žele da nauče više, kao i rad nastavnika koji obavljaju svoj posao, a sve kako bi dobili koji “like” i što ne reći i zaradili na nesmotrenosti učenika.
Upozoravamo da je takvo učeničko ponašanje neprihvatljivo i da je ustupanje vašeg korisničkog imena i lozinke trećim licima, pogotovo u takve svrhe, nedopustivo i neprimjereno u bilo kojoj, a posebno u ovoj situaciji kad se trudimo sačuvati naše živote.
Vaši korisnički podaci kreirani su na sigurnoj domeni svake škole i kao takvi oni su njihovo vlasništvo, a vama su ustupljeni na upotrebu cijelo vrijeme dok god ste učenik pojedine škole te ste odgovorni za njihovu upotrebu u svrhu odgoja i obrazovanja.
Skrećemo pažnju da se putem administratorskog računa jednostavno može utvrditi aktivnost svakog pojedinog učenika, jer se vaše email adrese sastoje od imena i prezimena. Također, se može utvrditi da li se sa istim korisničkim podacima pristupa sa jednog ili više uređaja, kao i da li se u isto vrijeme prijavljuje više korisnika sa istim korisničkim podacima.
Većina vas je još uvijek nije dovoljno odrasla da bi u potpunosti shvatila ozbiljne posljedice koje mogu proizaći iz ovakvih neozbiljnih postupaka. Zato molimo i upozoravamo i vaše roditelje, da sa vama porazgovaraju i običnim rječnikom koji vi razumijete, ukažu vam na ono što nesavjesni pojedinci čine.
Također, od direktora škola tražimo da u skladu sa Uputstvom o realizaciji online nastave, upoznaju roditelje sa pravilima ponašanja u online okruženju (interni akt škole), u kojem su precizirana ponašanje svih sudionika za vrijeme odvijanja online nastave, te da sa istim ponovo upoznaju sve nastavnike, učenike i roditelje, kako bi se prevenirali i spriječili ovakvi i slični nedopustivi postupci.
S poštovanjem,

Slične objave