Obilježavanja Svjetskog dana voda 22. marta

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 22. marta učenici/e Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo su prisustvovali webinaru (on line diskusiji) u organizaciji Eko akcije o snadbjevanju vodom na području Kantona Sarajevo.

U diskusiji su učestvovali prof. dr. Muriz Spahić i Anes Podić koji su istakli koje su to glavne prijetnje i moguće posljedice ukoliko ne zaštitimo izvorišta. Iz opravdanih razloga ministrica pravde KS Lejla Salihagić – Brčić nije prisustvovala ovom webinaru. 

U diskusiji je istaknuto da se Sarajevo nalazi pred ekološkom katastrofom ukoliko odlučno ne zaustavimo neplansku gradnju u vodozaštitnim zonama. Također je istaknuto da vodozaštitna zona mora biti mnogo šira i obuhvatiti prostor planina Igmana i Bjelašnice.

Nažalost, naše vlasti i dalje dozvoljavaju devastaciju vodozaštitne zone. Po riječima Anesa Podića kantonalne vlasti mogu zabraniti svaku odluku nižih nivoa vlasti ukoliko je ugroženo zdravlje stanovništva.

Postavlja se pitanje zašto naše vlasti i dalje dozvoljavaju neplansku gradnju.

Učenici koji su predstavljali našu školu su Alena Vejzović, Berin Idrizović, Amila Hodžić, Arnela Šišić,  Medin Omerović i profesor Igor Smiljanić.

[simple_google_photos_grid album-url=”https://photos.app.goo.gl/6Swb64y76TJHn4CC9″ number-photos=”6″ number-photos-per-row=”3″ cache-interval=”120″]

Slične objave