Konkurs za upis u 1. razred srednje škole i Javni pozivi za dodjelu stipendija za talentovane/nadarene učenike i deficitarna zanimanja – Informacija

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u petak, 11.6. 2021 godine će u dnevnom listu Oslobođenje i na službenoj web stranici Ministarstva objaviti Konkurs za upis učenika u 1. razred srednjih škola, koji će biti otvoren do 18.6.2021. godine.
Online upis učenika će omogućiti da se učenici odluče za upis u jednu od 36 srednjih škola javnih ustanova raspoređenih u 168 odjeljenja. Online upis omogućava apliciranje na 3 zanimanja/škole.

Istovremeno, 7 privatnih gimnazija će također korz online upis, istog dana, 11.6.2021. godine objaviti konkurse za upis u ovih 7 priavtnih srednjih škola koje su upisane u Registar srednjih škola koji se vodi u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje.

Istog dana, 11.6. 2021. godine Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će u dnevnom listu Oslobođenje i na službenoj web stranici Ministarstva objaviti JAVNI POZIV ZA DODJELU STIPENDIJA ZA TALENTOVANE /NADARENE UČENIKE koji u školskoj 2021/2022. godini budu upisani u 1. razred srednje škole. Učenici ne trebaju odmah aplicirati na ovaj Javni poziv, jer će ova aktivnost biti provedena nakon što počne nova školska 2021/2022. godina, odnosno u septembru 2022. godine. Razrednici 1. razreda će u svim srednjim školama ponovo učenike informisati u vezi sa javnim pozivom, kako oni učenici koji ispunjavaju uslove koji su propisani, na vrijeme mogli da se prijave. Sredstva za stipendije su obezbijeđena u Budžetu Ministarstva za 2021. godinu, a visina stipendije zavisi od broja učenika koji budu ispunjavli uslove za dodjelu stipendije.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će u dnevnom listu Oslobođenje i na službenoj web stranici Ministasrtva 11.6.2021. godine objaviti JAVNI POZIV ZA DODJELU STIPENDIJA ZA DEFICITARNA ZANIMANJA za učenike koji u školskoj 2021/2022. godini budu upisani u 1., 2. i 3. razred srednje škole. Učenici ne trebaju odmah aplicirati na ovaj Javni poziv, jer će ova aktivnost biti provedena u svim srednjim školama, nakon što počne nova školska 2021/2022. godina, odnosno u septembru 2021. godine. Razrednici 1.. 2. i 3. razreda na zanimanjima u trogodišnjem trajanju će ponovo učenike informisati u vezi sa javnim pozivom, kako bi oni učenici koji ispunjavju uslove koji su propisani, na vrijeme mogli da se prijave.

Sredstva za stipendije su obezbijeđena u Budžetu Ministarstva za 2021. godinu, a visina stipendije zavisi od broja učenika koji budu ispunjavli uslove za dodjelu stipendije.

Učenici devetog razeda koji su dio obrazovanja završili u inostranstvu mogu Ministarstvu podnijeti zahtjev za se njihove ocjene u izdatom rješenju o nostrifikaciji nivelišu ukoliko su postigli značajno bolje rezultate I bolji uspjeh u nastavku školovanja u Kantonu Sarajevo.

Na ovaj način osigurat ćemo fer uvjete za učenike koji su dio obrazovanja proveli u nekom drugom obrazovnom sistemu, podržat ćemo povratak porodica koje su se vratile u Bosnu i Hercegovinu i prevazići ćemo neujednačenost prosječnih ocjena različitih obrazovnih sistema. Zahtjev je potrebno dostaviti Ministarstvu za odgoj i obrazovanje najkasnije do 10. juna. O reviziji rješenja o nostrifikaciji odlučuje komisija Ministarstva.

Slične objave