Drugo mjesto – Kantonalno takmičenje “Projekt Građanin 2023”

Učenici III-1 Srednje škole za saobraćaj i komunikacije su osvojili drugo mjesto na kantonalnom takmičenju iz „Projekta građanin“, a predstavili su se sa temom „Neefikasnog elektronskog sistema naplate u vozilima javnog gradskog prijevoza Kantona Sarajevo“.
Učenici/ce predlažu uvođenje elektronskih čitača i sistema naplate u sva vozila javnog gradskog prijevoza i da se cijene karata naplaćuju u vremenskom intervalu od 30, 60 i 90 minuta.
Da su ispunili ciljeve Projekta građanin svjedoči i posjeta resornog ministra saobraćaja Vlade Kantona Sarajevo Adnana Štete koji je podržao njihovu inicijativu i najavio uvođenje ovog sistema naplate karata od 30, 60 i 90 minuta u oba operatera.
Ovim putem čestitamo ekipi III-1: Neira Balović, Lejla Imamović, Lamija Lagarija, Mirnes Salčin, Ahmed Džafo, Amar Hadžić, Emela Imamović, Adi Sjenarević i profesor Igor Smiljanić.
Projekat Građanin“ je praktični dio nastave predmeta Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava, koji za cilj ima uključivanje mladih u probleme lokalne zajednice. Takmičenje pred učenike stavlja zadatak predstavljanja određenog problema u njihovom okruženju, otkrivanja zakonske pozadine, kreiranja vlastite mjere javne politike. Osim navedenog učenici moraju predočiti akcioni plan implementacije predložene mjere, što su i sproveli u djelo. Projekt građanin je izuzetno zahtjevno takmičenje koje od učenika razvija multidisciplinaran pristup i vještine građanskog učešća.
Ovim putem čestitamo pobjedničkoj ekipi i svima koji su učestvovali na razvijanju građanskih kompetencija.

Slične objave