VET to VET – Capacity Building in Western Balkans konferencija

Dana 18.05.2023. godine održana je Međunarodna konferencija pod nazivom “VET to VET – Capacity Building in Western Balkans (V2V)“ – Jačanje kapaciteta Zapadnog Balkana” koja je imala za cilj ojačati postojeće i izgraditi nove kapacitete vezane za srednje stručno obrazovanje.
Ova međunarodna konferencija je okupila više od 70 učesnika, a učesnici konferencije su srednje stručne škole iz zemalja Evropske unije (Italija, Holandija, Finska, Slovenija i Hrvatska) kao i zemalja Zapadnog Balkana (Crna Gora, Kosovo, Bosna i Hercegovina).
Učešće su također uzeli i predstavnici Grada Sarajeva, Erasmus+ kancelarije u BiH, RYCO kancelarije u BiH, GIZ-a, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, ali i uspješnih kompanija (BH Telecom, Centrotrans).
Na ovoj konferenciji učesnici su se upoznali sa mnogobrojnim iskustvima i izazovima na polju mobilnosti i razmjene učenika i nastavnika, gdje su stručne škole iz Evropske unije u protekle 3 godine mentorisale škole iz Zapadnog Balkana u procesu apliciranja i provedbe Erasmus+ projekata.
Prijepodnevni radni dio se sastojao iz prezentacija realiziranih aktivnosti, okruglih stolova i diskusija, a poslijepodnevni iz radionica na kojima se razgovaralo o novim razvojnim mogućnostima i perspektivama, internacionalizaciji, profesionalnom usmjerenju učenika, ali i dualnom obrazovanju u zemljama Evropske unije.
Vjerujemo da je riječ o aktivnostima i iskustvima koje će biti od velike koristi i drugim stručnim srednjim školama iz BiH, te se nadamo da će naš primjer poslužiti da se i oni uključe u programe i projekte poput ovog.
“Mentor” našoj školi je srednja škola Holandije “ROC Noorderpoort” iz grada Groningen, a projekat se realizuje u periodu od 22.12.2020. do 22.12.2023. godine.

Slične objave