Konferencija “YouthSpeak Forum”

Dana 10.06.2023. godine učenici/e Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo prisustvovali su konferenciji pod nazivom “YouthSpeak Forum” organizovane od strane AIESEC-a BiH. AIESEC je globalna, nezavisna i neprofitna organizacija vođena od strane studenata i diplomaca ustanova visokog obrazovanja.
Ova konferencija je okupila više od stotinu učesnika/ca koji su se upoznali sa tržištem rada, marketingom, poduzetništvom od strane uspješnih ljudi iz područja biznisa, marketinških kompanija i predstavnika AISEC-a. Ovogodišnji govornici i poznati predavači u svijetu, prepričavali su svoje događaje iz mladosti, uspone i padove te savjetovali učesnike iz navedenih područja.
Poseban utisak na nas je ostavilo predavanje vanredne profesorice marketinga na Copenhagen Business School i dobitnice prestižne nagrade koju dodjeljuje Institut za marketing i menadžment Univerziteta u Mannheimu za najbolju doktorsku disertaciju iz ovih oblasti Selme Kadić-Maglajlić, koja nam je opisala njen životni put i važnost timskog rada i emocionalne inteligencije.
Erna Šošević nam je objasnila kako je uspjela osnovati kompaniju za napredno poslovanje Bizbook. Erna je danas uspješna žena poduzetnica iz BiH koja vjeruje da svaka mlada osoba može sama pokrenuti svoj biznis i posebno naglašava: “Našoj biznis sceni treba više žena poduzetnica, njihove inovativne ideje i taj poseban pristup poslu”.
Nakon predavanja učestvovali smo u radionicama organizovanim od strane kompanija “Telus International” i “HULK/apps”. Predavačica Maja Strujić, održala je predavanje na temu “Trendovi na tržištu rada i savjeti za traženje posla” u kojem nam je podijelila svoja iskustva te savjete o traženju svog idealnog posla u budućnosti.
Učenici naše škole su aktivno učestvovali u diskusiji na radionicama te dodatno proširili svoja znanja o UN-ovim Ciljevima Održivog Razvoj. Vjerujemo da je riječ o iskustvima koja će biti od velike koristi našim učenicima/ama kao i svim učesnicima na ovogodišnjoj konferenciji. Učenici/ce koji su predstavljali našu školu su Emela Imamović, Lamija Lagarija, Nejla Alaim, Eldar Štitkovac, Mia Meličević, Tarik Salkić, Almedina Makaš.U pratnji učenika/ca bio je profesor Igor Smiljanić.
Tekst pripremio učenik Tarik Salkić uz pomoć profesora Igor Smiljanića.

Slične objave