RYCO projekat – Utisci

Učenici naše škole vratili su se iz posjete učenicima Tehničke škole u Pirotu što je dio saradnje u okviru projekta RYCO. Izgrađena su mnoga prijateljstva, naučeno dosta novog, stekli su dragocijena iskustva, a kroz putovanja otkrili nevjerovatan način da se stvore duboka i trajna prijateljstva. Svaki trenutak je poseban i ostaje trajno zabilježen u srcu, govorili su učenici u okviru svojih impresija i utisaka nakon završenog putovanja. Izrazili su želju da ovakvih susreta u budućnosti bude što više.
Učenici naše škole u pratnji profesorica Nermine Mujezinović i Maše Omerbašić, jedva su čekali da svoje prelijepe utiske sa putovanja podijele sa nama. Bilo je pravo zadovoljstvo čuti kako su učenici posjetu okarakterisali kao veoma zapažen vid aktivnosti koje nam omogućavaju potpunije međusobno upoznavanje i saradnju.
Putovanje u Pirot sa školom bilo je nezaboravno iskustvo, kaze Elmin Šahić, dodaje da je bilo divno istraživati ovaj prelijepi grad, posjetiti Tvrđavu i Muzej, a naša škola je imala čast predstaviti se divnom folklornom numerom i spletom igara iz naših krajeva. Na kraju Elmin naglašava da smo bili ponosni i sretni što smo mogli predstaviti našu školu na poseban način.
Lamija Lagarija govori o Pirotu kao gradu čudesne ljepote. Čaroban grad smješten na jugoistoku Srbije, bogat tradicijom, kulturnim naslijeđem.
Dilara Alajmović, učenica naše škole, govori o divnom prijateljstvu i neraskidivim vezama sa prelijepim krajem na jugoistoku Srbije, sa Pirotom i njegovim znamenitostima. Istakla je da je jedna od najdražih aktivnosti bila radionica ostvarena sa djecom sa posebnim potrebama . Bili su to emotivni doživljaji puni saosjećanja, protkani pokojom suzom, prepuni razumijevanja za one kojima je to najpotrebnije. Ostvarena su prijateljstva sa djecom koja zaslužuju našu posebnu pažnju. Izrazila je želju da ovakvih posjeta u budućnosti bude što više jer se kroz ove projekte grade istinska prijateljstva širi ljubav i razumijevanje mđju ljudima. Ostaju dragocijena iskustva kao trajna motivacija za što bolji i odgovorniji rad i edukaciju.
To je još jedna potvrda kako se kroz saradnju u mnogim oblastima i aktivnostima kojima se ostvaruje ova saradnja, mogu izgraditi kvalitetni programi i divna prijateljstva koja će, kako kaže Dilora, ostati u našim srcima do kraja života.

Slične objave