Okrugli sto na temu “Mjesto i značaj čovječnosti u savremenom svijetu”

Dana 30.11.2023. godine učenici/e sekcije Civitas Bašić Naida, Đaltur Džejla, Baždar Damir, Seferović Arnel i Omeragić Benjamin su uz pratnju profesora Smiljanić Igora posjetili “Srednju školu za tekstil, kožu i dizajn” te prisustvovali okruglom stolu sa temom “Mjesto i značaj čovječnosti u savremenom svijetu”.
Ovo je ovo bila druga u nizu aktivnosti ove vrste na kojoj su mladi istakli značaj čovječnosti, humanosti i dostojanstva u današnjem svijetu. Mladi su iskazali i svoja mišljenja i uvjerenja kakvo bi ponašanje i koje bi emocije trebali imati kako bi se čovječnost u svijetu poboljšavala.
Tu su pokrili nekoliko tema uključujući njihova dobra djela i osjećanja poslije učinjenog, svijest naroda prema mladima i njihovom volontiranju, dostojanstvo, promjene koje mogu uticati na nas, okolinu i državu, emaptija. Svaku od navedenih tema su detaljno prodiskutovali i kroz primjere najbolje objasnili, ali i kako ih najefikasnije riješavati.
Također su imali priliku i da uz pratnju direktora škole obiđu prostorije i uvjere se u kvalitet izvedbe nastavnog procesa škole domaćina.
Navedene aktivnosti dio su medjuškolskog projekta:”Kažimo NE nasilju i diskriminaciji” koji se provodi uz podršku TPO fondacije i Mreže za izgradnju mira. Škole učesnice su Treća gimnazija, Srednja medicinska škola, Gimnazija Obala, Tekstilna škola i Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo.
Profesori koordinatori: Alma Ahmethodžić, Marija Knežević, Lejla Karahodžić, Đuldina Kurtović, Igor Smiljanić.
Tekst pripremio učenik Benjamin Omeragić.

Slične objave