Projekat V2V – studijska posjeta

U okviru studijske posjete Holandiji koja je u toku, naši učenici su, 8.2.2024. godine, imali poseban dan za pamćenje. Iskustva učenika prevazišla su sva očekivanja, zadovoljstvo i divne uspomene iz Holandije ostat će zauvijek u sjećanju.
Posjeta je bila sadržajna i veoma interesantna. Učenici su posjetili KUNSTWERF, mjesto kulturnog okupljanja u kojim se nalazi devet organizacija: Club Guy & Roni, Noord Nederlands Toneel, NITE, De Steeg, De Noorderlingen, Het Houten Huis, Jonge Harten, Noordpool Orkest i Gebied-B. Naša domaćica Noa, djevojka koja je pripravnica u Kunstwerf-u, objasnila nam je prednosti više organizacija unutar jedne. Kunstwerf se posmatra kao prostor u kojem se umjetnički stvara, kad se ljudi sretnu i zajedno rade, a umjetnička djela na impresivan način govore o životu, tada umjetnost nema granica, ona postaje univerzalna u najširem smislu riječi.
Naši učenici su prisustvovali probi predstave svojih vršnjaka koji su dio pozorišnog ansambla. Imali su priliku da se sa njima upoznaju i druže. Razgovor sa Lotte Lohrengel, sa umjetničkom direktoricom u De Noorderlin-u bio je posebno sadržajan, upečatljiv. Nastavak dana bio je rezervisan za posjetu Stadsschouwburg, najvažnijem pozorištu u gradu i okolini.
Zgrada je nacionalni spomenik od 1994.godine. Naši učenici su, zajedno sa asistenticom, direktorom pozorišta, prošli sve dijelove nastajanja pozorišne predstave: organizaciju same predstave, logistiku koja je potrebna za postavljanje stejdža, prisustvovali su završnoj probi. Vrijeme iza scene je brzo prošlo, a navečer su učenici uživali u samoj predstavi “The Underground” koja je inspirisana knjigom “Zapisi iz podzemlja”, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.
Tokom ovog inspirativnog performansa, o praćenju pravila našeg društva, spoj pozorišta, plesa i muzike, ostavio nas je bez daha.
Podijelit ćemo iskustva učenika koji su oduševljeni i veoma zadovoljni ovom interesanstnom i nezaboravnom posjetom.
Predstava “The Underground”, potpuno nas je očarala. Iza kulisa smo imali priliku doživjeti poseban svijet priprema glumaca za predstavu. Sve je bilo ispunjeno emocijama i neopisivom energijom, prelijepo iskustvo, rekla nam je Džejla Djaltur.
Izašli smo iz pozorišta, nasmijanih lica, sa mnogo pozitivnih komentara o pozorišnoj predstavi “The Underground” u Groningenu. Od glume, muzike, koreografije, svjetla i manjih detalja, sve se poklopilo u jednu harmoničnu izvedbu koju bih ponovo pogledala, oduševljeno je govorila Emela Imamović.
Selma Čelik ističe da su se svi predivno osjećali i da je to bilo nezaboravno iskustvo.
Amina Ćato pohvalila je predstavu i govorila o prelijepim utiscima nakon gledanja.
Dešavanja iza kulisa su potpuno novo iskustvo, sve je puno pozitivne energije i mi ćemo ovo dugo pamtiti, rekla je Naida Bašić, a Amel Karup je istakao divnu priliku u kojoj smo pogledali predstavu i vidjeli glumce kako izražavaju “frustracije života” kroz zanimljive, komične scene, sa mnogo energije i snažnih emocija.
Šta reći poslije svega? Ostaje želja da ovakvih posjeta i prilika bude što više, na radost naših učenika i svih nas.

Slične objave