Projekt građanin – neadekvatno odlaganje otpada i upotreba plastičnih kesa

Dozvolite nam da Vam se obratimo u ime učenika Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo. U sklopu praktičnog dijela predmeta Građansko obrazovanje „Projekt građanin“ učenici/e III -1 se bave problemom „Neadekvatnog odlaganja otpada i upotrebe plastičnih kesa“ i ovim putem želimo dati doprinos u njegovom rješavanju. Svjesni smo da je sistem odlaganja otpada u Kantonu Sarajevo neefikasan i da su njegove posljedice višestruke i ozbiljne.

U BiH i Kantonu Sarajevo se reciklira samo nešto više od 1% ukupnog otpada, a u zemljama Evropske unije je taj postotak viši od 55%. Procjene kažu da se u cijeloj Bosni i Hercegovini mjesečno potroši čak oko 100 miliona plastičnih vrećica, što dovodi do godišnje potrošnje više od milijarde plastičnih kesa i BiH čini najzagađenijom zemljom plastičnim kesama u okruženju. 

Istraživanja kažu i da je prosječan vijek korištenja tanke plastične kese 12 minuta, nakon čega najčešće završava u prirodi ili na nekoj deponiji.  Analizirajući problem sa kojim se suočavamo, shvatili smo da je problem izuzetno kompleksan i da kao društvo moramo mnogo odlučnije krenuti u rješavanje ovog problema.

Proizvođači s druge strane često tvrde da je udio plastičnih vrećica u ukupnoj količini otpada zanemariv. No zbog svoje dugovječnosti, nekontroliranog bacanja, postao je prevelika opasnost za okoliš i životinjski svijet. Svjedoci smo da su ih naše rijeke prepune i da ih možemo svugdje vidjeti. Gotovo ih je nemoguće izbjeći u svakodnevnoj upotrebi jer ih skoro pa besplatno dobivamo u prodavnicama prehrambene robe, pekarama, apotekama.

Tokom našeg projekta analizirali smo i kako se druge zemlje suočavaju sa ovim problemom i koje vrste rješenja koriste. Generalno postoje dva pristupa. Jedan je zabrana upotrebe plastičnih kesa, a drugi je plačanje naknade.

Vlada Federacije BiH je još 2014. godine donijela  Uredbu o naknadama za plastične vrećice tregerice kojom se trgovcima registriranim na području FBiH pripisuju obračunavanje i plaćanje naknade, visina i način obračuna i plaćanja naknade za plastične vrećice tregerice stavljene u promet, međutim ni nakon punih 10 godina ovaj zakon nije donio ozbiljnije rezultate, stoga smatramo da kao mladi i aktivni građani moramo predložiti i ponuditi nove mjere javne politike.

Nakon detaljne analize sistema Njemačke, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Grčke i Crne Gore mi smo se odlučili za mjeru „ zabrana upotrebe plastičnih kesa debljine zida od 15 do 50 mikrona na prodajnim mjestima u Kantonu Sarajevo“.

Treba napomenuti da u prodaji generalno imamo 3 vrste plastičnih kesa:

–        Do 15 mikrona (za pakovanje voća, povrća i ostalih rinfuznih proizvoda)

–        Od 15 do 50 mikrona (jednokratneplastične kese za nošenje – tregerice)

–        Preko 50 mikrona (višekratne plastične kese za ponovnu upotrebu)

Ovom mjerom ostaje dozvoljena upotreba laganih plastičnih kesa za nošenje debljine zida do 15 mikrona, na mjestu za pakovanje robe ili proizvoda, a prodavac plastične kese za nošenje, debljine zida od 50 i više mikrona, nastavlja da plaća naknadu.

Moramo istači da ovom mjerom ne bismo ugrozili proizvođaće koji bi se i dalje nastavili baviti proizvodnjom ali i dali im potrebno vrijeme na prilagodbu koja je neophodna u budućnosti. Oni bi se i dalje nastavili baviti proizvodnjom kesa do 15 i više od 50 mikrona.

Također smatramo da bi ovom mjerom značajno počeli podizati svijest naših građana iz više razloga. Ovom mjerom naši sugrađani bi postali mnogo svjesniji problema sa kojim se suočavamo. Podstakli bismo upotrebu cekera i plastičnih kesa preko 50 mikrona koje se koriste višestruko, ali i mnogo se lakše prikupljaju i recikliraju. Smatramo da bismo ovom mjerom smanjili upotrebu plastičnih kesa i do 80% u Kantonu Sarajevo, što nije nimalo zanemarivo, a svijest građana bi se povečala višestruko.

Napominjemo da su ovu istu mjeru uvele Hrvatska i Crna Gora 2023. godine nakon što su dotad koristili sistem plačanja taksi, koji se pokazao neučinkovitim. Također ističemo da je ova mjera u skladu sa direktivama Evropske unije.

Iz svega navedenog želimo Vas zamoliti da podijelite ovaj post i na taj simboličan način date doprinos u podizanju ekološke svijesti građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem,

Učenici/e III – 1 Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo

Slične objave