Polaganje eksterne mature za učenike koje dolaze van Kantona Sarajevo – Informacija

Učenici koji dolaze izvan Kantona Sarajevo će prijave/dokumente dostavljati u sljedeće osnovne škole u kojima će ujedno polagati i eksternu maturu:

  1. OŠ „Šip”
  2. Deveta osnovna škola Ilidža
  3. OŠ „Podlugovi”
  4. OŠ „Hadžići”
  5. OŠ „Srednje”
  6. OŠ „Safvet-beg Bašagić”

Prilikom prijave učenici su dužni dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  1. Izvod iz matične knjige rođenih,
  2. Svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi,
  3. Uvjerenje o završenom 6., 7. i 8. razredu,
  4. Dokumenti/Diplome koji dokazuju rezultate postignute na takmičenjima, a u skladu sa Odlukom o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo u školskoj 2024/2025. godini.

Rok za pri javu učenika za p olagan je eksterne mature. a ko ji su završili osnovno obrazovan je izvan Kantona Sara ievo , je 1 O. juni 2024. godina.
Učenici koji su završili osnovnu školu koja radi po nastavnom planu i programu koji su donijeli organi druge države u skladu sa vlastitim propisima, dužni su, u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju (,,Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 23/17, 30/19 i 33/21) i Pravilnikom o nostrifikaciji/ekvivalenciji inostranih svjedodžbi u osnovnoj i srednjoj školi (,,Službene novme Kantona Sarajevo”, broj: 23/21 ), izvršiti ekvivalenciju i nostrifikaciju obrazovnih isprava.
U skladu sa članom 6. i 8. Pravilnika o nostrifikaciji/ekvivalenciji inostranih svjedodžbi u osnovnoj i srednjoj školi postupak nostrifikacije i ekvivalencije obrazovnih isprava pokreće se podnošenjem zahtjeva Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na obrascu N/E 1 koji se može preuzeti na web stranici Ministarstva, u dijeli Preuzimanje – Zahtjevi i obrasci (Link: https://mo.ks.gov.ba/nostrifikacija).
Nakon izvršene ekvivalencije i nostrifikacije, potrebno je da učenici dostave dokumente (Izvod iz matične knjige rođenih, Rješenje o izvršenoj nostrifikaciji i Dokumente/Diplome koji dokazuju rezultate postignute na takmičenjima, a u skladu sa Odlukom o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo u školskoj 2024/2025. godini) u OŠ „Edhem Mulabdić” kako bi se izvršio unos potrebnih podataka u informacioni sistem i kreirao oID učenicima (obrazovni identifikator) koji predstavlja šifru učenika za prijavu na online sistem.
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo će blagovremeno dostaviti školama Odluku o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo u školskoj 2024/2025. godini i objaviti na web stranici Ministarstva.

Slične objave