Noć u Muzeju 2024 – sekcija Civitas

Dana 20.09.2024. godine učenici Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo su u organizaciji Civitasa učestvovali u programu  „Noć u muzeju (NuM2024)” koji za cilj ima podizanje svijesti o očuvanju kulturnog naslijeđa i građanske odgovornosti.

Osim što je program bio edukativan, bio je i jako zabavan što je doprinjelo stvaranju sjajne atmosfere među učesnicima, kojih je bilo iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Noći u muzeju samostana u Fojnici prisustvovalo je više od 100 učenika i učenica sa njihovim nastavnicama i nastavnicima. Pored obilaska i upoznavanja muzeja i samostana sa njegovom bogatom zaostavštvinom koja datira od 1291. godine i predstavlja najstariju instituciju u BiH po riječima ljubaznih domaćina, nastavnici su imali priliku saznati i da muzej posjeduje staru biblioteku sa više od 11 000 naslova koji obrađuju područja filozofije, medicine, historije, geografije, prava  od vremena inkunabula pa sve do 1850. godine.

Učenici su imali priliku proći kroz četiri različite radionice, a posebno su im se svidile „Bosančica“, gdje su imali priliku upotrebljavati i  upoznati se sa prvim pismom BiH, dok je „Escape room”  bio pravi test njihovih vještina i prilika da se povežu sa vršnjacima na drugačiji način i upoznaju sa kulturno-historijskim blagom kojim raspolaže BiH.

Učenici koji su predstavljali Srednju školu za saobraćaj i komunikacije Sarajevo su Sanin Nevorić, Nedim Maljić, Ahmet Halilović, Ammar Ibrica, Rijad Mičivoda i profesor Igor Smiljanić.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su doprinjeli realizaciji ovog projekta. 

Slične objave