Dan ružičastih majica-sprječavanje međuvršnjačkog nasilja 22.02.2017. godina

U povodu obilježavanja Dana ružičastih majica – Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja, 22.02.2017.g.  u JU „Srednjoj  školi za saobraćaj i komunikacije“ u saradnji sa KJU „Porodičnim savjetovalištem” realizirana  je radionica  za profesore ove škole.

Kroz radionicu predstavljen je projekt „Civilna hrabrost“ koji je realiziran u ovoj školi za učenike  I-1A razreda, a koji je imao za cilj podizanje svijesti o spriječavanju nasilja među mladima. Prikazom vježbe „Strategija protiv nasilja“ učenici su na slikovit način predstavili profesorima moguće situacione primjere nasilja, te načine i strategije prevazilaženja istog.

Ovu aktivnost smatramo  vrlo značajnom jer obuhvata različite situacije sa kojima se učenici suočavaju kao što je stigmatizacija vršnjačkog nasilje, izopćenje iz jedne socijalne grupe i sl. Kroz ovaj vid edukacije jačamo samopouzdanje kod učenika kao i svijest o potrebi reagovanja na određene nepoželjne oblike ponašanja“ – istakla je pedagog-psiholog škole Suada Delić.

Kroz časove odjeljenskih zajednica učenici JU „Srednje  škole za saobraćaj i komunikacije“ nastavit će pomovisati stečena znanja među svojim vršnjacima.

Slične objave