Posjeta Historijskom muzeju

Učenici II-2 odjeljenja naše škole su u utorak, 26.11.2019.godine u pratnji profesorice historije Azre Mrnđić posjetili Historijski muzej. Cilj posjete bio je omogućiti učenicima novo okruženje za učenje, drugačije pristupe temama od onih u školi, nova iskustva i spoznaje.

Učenici su uz pratnju kustosa muzeja, obišli postavku vezanu za period agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992.-1995.g. Kroz objašnjenja i razgovor sa kustosom muzeja  pobliže su se upoznali sa vojnim i političkim aspektom opsade Sarajeva, te svakodnevnim životom u gradu za vrijeme rata.

Postavka je sadržala različite predmete koji su koristeni u toku opsade Sarajeva, pa su učenici mogli da shvate kakav je bio svakodnevni život običnog građanina u opkoljenom gradu.

Učenici su imali priliku pogledati i izložbu radova našeg poznatog slikara Safeta Zeca iz njegovog opusa „Zagrljaji“.  Izložba je otvorena  25. novembra na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, inspiracija autoru za stvaranje radova bilo je stradanje dvoje mladih Admire i Boška, na mostu Vrbanja 1993.godine.  Nakon obilaska izložbe, učenici su jos uspjeli pogledati različite eksponate koji su sačuvani iz perioda Drugog svjetskog rata. Tim obilaskom posjeta je bila završena.

[simple_google_photos_grid album-url=”https://photos.app.goo.gl/rcnwcyUrKYPcTgXH6″ number-photos=”3″ number-photos-per-row=”3″ cache-interval=”120″]

Slične objave