Izvještaj Groningen 22.04.2022

U utorak 19.04.2022 godine bio je zadnji radni dan naših učenika u AH Garage kod našeg dragog domaćina I vlasnika garaže Ali-a. I pored činjenice što je bio za učenike zadnji radni dan radilo se u punom kapacitetu što se može i vidjeti na slikama. Oproštaj je bio pomalo i emotivan pošto je Ali stalno isticao da su se momci super pokazali i da cijelo vrijeme boravka kod njega nije bilo ni najmanjeg problema. Na kraju je istakao da bi mu bilo veoma drago da i u eventualnim narednim projektima ugosti učenike naše škole. Ja kao njihov nastavnik sam tada bio veoma ponosan na njih i na našu školu.

U srijedu 20.04.2022 godine na inicijativu Igora učenicima je organizovano boravak na nastave u radionicama u kojima njihovi učenici rade praksu. To je bilo još jedno predivno iskustvo za njih jer su imali cijeli jedan školski dan da provedu sa njihovim nastavnikom koji ih je proveo kroz dva zadatka. Naši učenici su mogli da se upoznaju sa načinom rada njihovih nastavnika prakse i da rade zadatke na najsavremenijim učilima.

Ono što ja mogu reći promatrajući sve to sa strane je da se sam rad nastavnike puno ne razlikuje u radu naših nastavnika (gotovo nikako) ali je velika pa ako hoćete ogromna razlika u nastavnik sredstvima i literaturi koju oni koriste. Veoma puno novca ulažu u obrazovni sistem što se primjeti u svakom segmentu njihovog obrazovnog sistema.

Isti dan navečer nam je organizovana i oproštajna večera u Yip Asian Bar & Restaurant

restoranu u kojoj praksu obavljaju učenici njihovih škola. Ugostio su nas naš domaćin i jedan od šefova projekta Hans Buissink. Hans je sa svakim od učenika pojedinačno popraćao o njihovim utiscima oko projekta i vremenu koje su proveli u Groningenu. Mogu reći da su učenici bili veoma elokventni u svojim odgovorima i da je Hans bio veoma zadovoljan sa onim što je čuo.

Četvrtak 21.04.2022 godine (naš zadnji dan boravka u Groningenu) smo iskoristili za još jedan lagani obilazak grada ali ovaj put malim čamcem Iznajmili smo električni čamac i Groningen vidjeli iz jednog malo drugačijeg ugla – iz njegovih mnogobrojnih kanala. U poslijepodnevnim satima smo se pozdravili i sa Minke Kloppenburg bez čijeg se velikog i nesebičnog zalaganja ovaj put ne bi ni ostvario.I ona je od učenika željela čuti njihove utiske o kompletnom projektu. Iskazala je želji i napomenula da će učini dosta truda i napora da pokuša organizovati dolazak i ostalih naših učenika koje je upoznala na intevju u Sarajevo.  

Slične objave