Stručna posjeta Holandiji – grad Groningen

U sklopu radne i stručne posjete Holandiji u Groningenu (Job shadowing) su od 04.12.2022. do 08.12.2022. godine boravili predstavnici V2V projekta iz Ju SSSK Sarajevo Emilija Martinčević, Igor Smiljanić i Damir Bradarić.

Po ranije utvrđenom planu programu učesnici su 04.12.2022. godine stigli u Groningen u „Hotel De Doelen“ smješten u samom centru grada.

Na samom početku naše posjete prvog radnog dana, 05.12.2022. godine, naš domaćin Minke Kloppenburg, PM nas je upoznala sa samim konceptom Noorderpoort korporacije i ERASMUS projektima koje oni trenutno provode.

Nakon kraće pauze za ručak nastavljena je realizacija tema vezanih za sam projekt menadžment. Kroz praktične primjere naš domaćin nam je pokušao objasniti i pojasniti kako započeti  jedan dobar projekt, kako naći partnere i definisati ciljeve. Pored navedenih tema interes nam je privukao jedan njihov interni projekat oko prevencije i rada sa djecom (učenicima) koja su zbog uglavnom problematičnog i agresivnog ponašanja prestala da redovno pohađaju školu. Kasnije smo bili i u posjeti tom dijelu škole koji se bavi ovom tematikom te ćemo zasigurno njihove dobre primjere iz prakse pokušati kopirati i u naš obrazovni sistem.

Drugog radnog dana smo bili u posjetama kompanijama koje se bave transportom i logistikom. Prvo smo posjetili kompaniju “Elzinga Materieel” koja se bavi utovarom i istovarom robe koja dospije u luku kao i transportom iste. Direktor firme nas je nakon detaljnog upoznavanja sa poslovima kompanije proveo kroz cijelu kompaniju, gdje imaju svoje mašine na terenu. Pored navedenog firma se bavi i reciklažom kao i proizvodnjom električne energije sa posebnim osvrtom na proizvodnju “čiste energije”. Druga kompanija koju smo obišli je “Sealine” koja se također bavi logistikom, ali su i specijalizovani za skladištenje ribe iz svih krajeva svijeta te daljnji transport do krajnjih kupaca. Posjeduju dvije velike hladnjače.

Nakon ručka obišli smo školu za energetiku i pomorstvo gdje smo se na licu mjesta uvjerili kako  je organizovan njihov obrazovni sistem i kako učenici rade na najsavremenijoj opremi. I pored sve toga imaju problem sa upisnom politikom, jer se veoma mali broj učenika odluči da upiše ovu školu i pored ogromnog finansijskog ulaganja u obrazovni proces.

Na samom kraju radnog dana smo obišli i servis i prodajni salon (Century autogroup) gdje će naša dva učenika raditi za vrijeme njihovog skorog boravka u Groningenu (long mobility). Na licu mjesta smo se uvjerili da se radi o veoma savremenom servisu za VW, Audi, Škoda i Seat vozila na SUS motore kao i hibridna i električna vozila.   

Zadnji dan našeg boravka u Holandiji je bio predviđen za posjetu školi „Spotrscentrum“ gdje smo nakon obilaska škole imali priliku da se detaljno upoznamo sa projektima „New Roads“ i „New Fit“ koji direktno rade sa učenicima koji nisu zadovoljni svojim prvim izborom srednje škole i sa učenicima koji zbog problematičnog ponašanja više nisu redovni učenici. Nakon ručka prisustvovali smo jednom času engleskog jezika gdje smo se uvjerili da njihove metodologije i sam način držanja časova nisu drugačije od naših. Oprema, kako profesora tako i učenika, im je dosta savremenija od naše.

Nakon završenih aktivnosti predviđenih planom našeg boravka u Groningenu zajedno sa našim domaćinom Minke Kloppenburg smo izvršili evaluaciju naše radne i stručne posjete Holandiji i Groningenu. Istakli smo da smo u potpunosti zadovoljni samom organizacijom i svemu viđenim te smo istakli samo neke od stvari koje će nam zasigurno pommoći na našem daljnjem radu kako u školi tako i sa novim projektima. Neke od njih su:

  • nova metodologija učenja (kako sistematizirati nastavni plan i program s QR kodom)
  • poznavanje razlika u projektima u EU
  • kako postati dobar Project Manager
  • kako tražiti nove partnere u projektima
  • kako vratiti učenika na pravi put (projekt New Roads – rad sa problematičnim učenicima)

Za učešće u radnoj i stručnoj posjete Holandiji u Groningenu (Job shadowing) uručeni su nam i certifikati. Na samom kraju dana naš domaćin Minke Kloppenburg, PM nam je organizovala večeru u restoranu gdje njihovi učenici rade praksu te smo još jednom imali priliku da vidimo njihov način i koncept obrazovanja.

Slične objave