Projekat RYCO – Dan sporta i kulture

JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo zajedno sa Tehničkom školom iz Pirota organizovala je Dan sporta i kulture, okupivši blizu 100 učenika i profesora. Događaj je organizovan u okviru programa razmjene srednjih škola pod nazivom Superškole, koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja, interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Program je dio multidonorskog projekta „Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Učenici su tokom Dana sporta i kulture pokazali svoje talente i sposobnosti, igrajući tradicionalne narodne plesove i takmičeći se u igrama bez granica. U igrama su pored škola koje su bile domaćini, učestovale i Prva gimnazija Sarajevo, Trinaesta gimnazija Beograd, Srednja škola Ivan Goran Kovačić Kiseljak, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu i Srednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš. Tokom zvaničnog dijela manifestacije, učesnike su pozdravili predsjednik školskog odbora Srednje škole za saobraćaj i komunikacije, politički savjetnik u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Fermin Cordoba, zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke Bernhard Abels, šefica odsijeka u sektoru za obrazovanje u MCP, Milijana Lale, i šefica Lokalne kancelarije RYCO u Bosni i Hercegovini Sandra Čule.

Dan sporta i kulture pokazao se kao značajan događaj koji simbolizuje snagu zajedništva, saradnje i slavlja različitih kultura.

Slične objave