“Seeking justice: from Nuremberg to The Hague”

U periodu od 01. – 03.10.2023. godine Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo je učestvovala na međunarodnoj radionici pod nazivom “Seeking justice: from Nuremberg to The Hague”, koju je predstavljao profesor Igor Smiljanić.

Ova radionica je imala za cilj podsticanje saradnje među zemljama koje su iskusile ratna razaranja, ali i približavanje međunarodnog krivičnog prava i pravde (koncepti i konkretni mehanizmi) edukatorima iz cijele Evrope. Tokom ova dva radna dana nastavnici/ce iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije ali i iz Amerike i Nizozemske su imali priliku da iz prve ruke saznaju o historiji i evoluciji međunarodnog krivičnog prava, Međunarodnog krivičnog suda i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Domaćini iz EuroClio – European Association of History Educators su nastavnike/ce upoznali i sa projektom „JustNow – koji se bavi nastavnim alatima i materijalima za obuku o zaštiti ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Istraživanje metodologije korištenja usmene istorije i svjedočenja svjedoka u nastavi; obrazovne i vremenske karte o temama vezanim za ljudska prava; unapređenje vještina kritičkog mišljenja učenika kroz deliberativne i participativne metodologije usmjerene na razbijanje složenih tema na pristupačan način; upravljanje učionicom i emocijama učenika kada se raspravlja o teškim temama kako se ne bi obeshrabrilo, naglašavajući umjesto toga važnost i moć individualnog izbora i sposobnosti odgovora kada se suoči sa (etičkim) dilemama i pitanjima od globalnog značaja.

Sve ovo naravno ne bi bilo moguće bez organizacije Muzej ratnog djetinjstva koji su bili organizatori, ali i podrške Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS – #mooksInstitut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona SarajevoSrednja Medicinska Škola Sarajevo kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Slične objave