Izložba “Emocija crte”

U srijedu 02.10.2024. godine članovi/ce sekcije Civitas su posjetili Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu i izložbu “Emocija crte” gdje su imali priliku upoznati se sa djelima eminentnih bosansko – hercegovačkih grafičara i grafičarki Dževada Hoze, Salima Obralića, Halila Tikveše, Mirsada Konstantinovića, Marine Finci, Admira Mujkića, Renate Papišta, Amera Hadžića, Danisa Fejzića, Denisa Haračića, Edina Durmiševića, Hasana Čakara, Ensara Hadžića, Miralema Brkića, Nande Agić, Salema Pezića i Taide Fitozović.
Naši učenici/e su imali jedinstvenu priliku da kroz vizualni doživljaj uče o značaju likovne umjetnosti, kao jednog od temeljnih civilizacijskih stubova i parametara za vrednovanje kulture jednog društva, a za stručno vođenje s objašnjenjima i komentarima za svako djelo ispred ALU zadužen je bio Doc. Dr. Denis Haračić.
Osnovna ideja postavke je revitalizacija kulturološkog značaja i društvene uloge umjetnosti i stvaranje novih generacija recipijenata kulture – buduće publike, s posebnim naglaskom na crtež kao intimni i izravni umjetnički izraz, ali i skrenuti pažnju javnosti i populaciji mladih pomoći u razumijevanju likovnog jezika, vizualno-kreativnog razmišljanja i pristupa umjetničkom i dizajnerskom djelu.
U ime Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo učenici/e Sanin Nevorić, Dina Habibović, Ammar Ibrica, Minela Osmanović, Tarik Kadrić, Nedim Maljić i profesor Igor Smiljanić se zahvaljuju organizatorima na srdačnosti i profesionalnosti.

Slične objave