CivicEd Forum 2024

Čast i privilegiju da kao panelisti predstave školu i značaj građanskog obrazovanja u okviru CivicEd Foruma 2024 imali su učenik Arnel Seferović i sad već naša bivša učenica i studentica PMFa Emela Imamović na temu „Glas učenika – šta nama znači građansko obrazovanje?”

Ovaj forum otvorio je Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i naglasio važnost formalnog građanskog obrazovanja za razvoj demokratske kulture i odgovornog učešća u demokratskom sistemu. “Ono što se očekuje od građanskog obrazovanja je da odgoji nove generacije informisanih i odgovornih građana koji su sposobni dati značajan doprinos razvoju zajednice”, istakao je ambasador Murphy.

Naše učenike za predstavljanje u ime Kantona Sarajevo, posebno je pohvalila Senada Salihović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja – IRPO. Naši učenici su potvdili značaj nastavnog predmeta Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava u srednjim stručnim školama kao krucijalnog u razvoju građanskih kompetencija.

Veliku zahvalnost na pozivu dugujemo našem profesoru Igor Smiljaniću i Obrazovnom centru za demokratiju i ljudska prava CIVITAS, što su istrajni u promovisanju demokratskih vrijednosti i unapređenja obrazovnog sistema.

Slične objave