Narkomanija kod mladih

Prenosimo članak sa stranice “Mreža za izgradnju mira”:

redstavljamo Vam još jedan rad naše učenice Anise Pašalić koja se bavila problemom narkomanije kod mladih. Učenici/e JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i ove godine su pokazali/e interes za društvene probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo u društvu i kroz seminarske radove na časovima sociologije istraživali i tražili rješenja za određene probleme.

Naša Škola je već postala prepoznatljiva sa širokim pristupom obrazovanju pa tako pored stručnog obrazovanja značajnu ulogu ima i opće obrazovanje. Svjesni brzih promjena u društvu nastojimo učenike/ce osnažiti i osposobiti za izazove sa kojima se svakodnevno susreću.

PAŠALIĆ ANISA, učenica IV1B razreda

Narkomanija kod mladih
Decembar, 2018.

UVOD

Narkomanija je snažna vezanost osobe za neku psihoaktivnu supstancu, koja se karakteriše kao neodoljiva strast za njenim konzumiranjem. Godine 1957., Svjetska zdravstvena organizacija definirala je narkomaniju kao: “stanje periodične ili hronične intoksikacije izazvane ponavljanim unošenjem droge”.

Razlikujemo tri vrste ovisnosti:

psihička,
fizička i
stanje razvoja i rasta tolerancije organizma na psihoaktivnu tvar.

Droga je poznata od vremena starog Egipta. Na početku 19.vijeka, britanski trgovci među prvima su počeli tajno krijumčariti opijum u Kinu. Imali su deficit u trgovini s Kinom, zbog uvoza kineskog čaja te su željeli uravnotežiti trgovinu izvozom opijuma. Kina je 1839. zabranila korištenje opijuma. Velika Britanija šalje topovnjače i napada kineske obalne gradove te izbija Opijumski rat. Kina je tada imala zastarjelo oružje te je poražena. Bila je prisiljena potpisati nepovoljan Ugovor iz Nankinga 1842., kojim je morala dozvoliti uvoz opijuma. Kasnije je dolaskom komunista na vlast u Kini, tržište i potražnja droga postupno se premiješta u zapadne zemlje Europe i SAD. Promoviranje liberalnih vrijednosti, rock kulture, dekadencije i hedonizma pogotovo u “ludim šezdesetima” pomoglo je prihvatanju i širenju droge.

U grupu psihoaktivnih supstanci spadaju opijati i stimulansi od kojih su najpoznatiji heroin i morfijum, halucinogene supstance kao što je LSD, ali i marihuana koja je istovremeno stimulans i halucinogen.Većina mladih prvi kontakt uspostavlja sa marihuanom, ali to svakako ne znači da će obavezno završiti i u kandžama takozvanih teških droga, kao što je, primjera radi, heroin. Prvu marihuanu uzimaju najčešće u drugom razredu srednje škole, mada ima slučajeva da se to dešava i ranije. Što je najgore, adolescenti mogu da je uzimaju veoma dugo, a da se ništa neobično ne primjeti.

Problem narkomanije jedan je od najvećih društvenih problema o kojem treba informisati ne samo mlade, već i njihove roditelje, prijatelje i sve ostale koji trebaju poduzimati mjere za njegovo suzbijanje.

Početak upotrebe psihoaktivnih droga obično se dešava u toku adolescencije – perioda odrastanja.

U periodu odrastanja mladi su zbog relativnog neiskustva i mladalačke sklonosti rizicima najugroženija populacijska skupina za usvajanje i razvoj korištenja narkotika.

Na žalost, mladi teško uviđaju povezanost između trenutnih postupaka i posljedica. Osjećaju se neuništivim i imunim na probleme koji pogađaju druge.

Iako u našoj zemlji ne postoji tačan registar o broju ovisnika u Bosni i Hercegovini, na osnovu indirektnih pokazatelja najčešće se barata sa brojem od 120.000 ovisnika. Adolescenti uglavnom konzumiraju marihuanu.

Kroz anketu i rezultate ankete ću pokazati koliko su mladi informisani o problemu narkomanije kod mladi.

Cio članak možete naći na ovom linku.

Slične objave