Prvo mjesto na Desetom državnom takmičenju iz islamske vjeronauke

U prostorijama Medrese „Osman-ef. Redžović“ u Velikom Čajnu 20. maja je održano jubilarno 10. državno takmičenje iz Islamske vjeronauke.

Na takmičenju su učestvovali najuspješniji predstavnici osmih i devetih razreda osnovne škole, te prvih razreda srednje škole sa područja svih osam muftijstava u Bosni i Hercegovini koji su u prethodnom periodu prošli nivoe razrednog, školskog, općinskog, kantonalnog, te regionalnog takmičenja.

Takmičenje je otvoreno učenjem odabranih ajeta Kur’ana, te pozdravnim riječima domaćina, direktora Medrese, mr. Dženana Handžića. Potom se prisutnim obratio Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci”, a takmičenje je otvorenim proglasio prof. dr. Nezir Halilović, voditelj odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice.

Svi takmičari su testirani NZOT testovima znanja koji su se sastojali od tri modela pitanja baziranih na osnovu važećeg udžbenika za islamsku vjeornauku za dati razred i tekstova sa stranice www.iskusutvobosne.ba.

Dok su učenici radili testove, osoblje Medrese je za vjeroučitelje i ostale zainteresirane posjetitelje priredilo organizirani obilazak prostorija Medrese.

Za vrijeme pregledanja i ispravljanja testova, svi takmičari, nastavnici vjeronauke, te roditelji koji su došli u pratnji svoje djece, su se okupili u amfiteatru Medrese „Osman-ef. Redžović“ radi praćenja revijalnog dijela programa.

Svi takmičari iz muftijstva su izlazili pred publiku i predstavljali se pojedinačno. Njihov program se sastojao od učenja Kur’ana, interpretacije ilahija, pjevanja pjesama, sviranja muzičkih numera, dramskih monologa, citiranja odabranih stihova, mudrih izreka, skečeva i anegdota, do mini dramskih izvedbi.

Učenik prvog razreda naše škole Ahmet Halilović je osvojio prvo mjesto u pojedinačnoj kategoriji prvih razreda srednjih škola.

Ahmet i ekipa Sarajevskog muftijstva, koja je brojala 9 učenika, su i ekipno bili najbolji i osvojili prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji.

Ahmet i njegova mentorica će u junu otputovati u Beč gdje će se održati međunarodno takmičenje. Želimo im puno uspjeha i da budu uspjesni kao i na državnom nivou.

Slične objave