Okrugli sto – “Izazovi sa kojima se susreću mladi”

Dana 23.11.2023. godine učenici naše škole Nahić Nejra, Čelik Selma, Hrvat Ajdin, Seferović Arnel i Begić Hamza su uz pratnju profesora Smiljanić Igora posjetili “Treću gimnaziju Sarajevo” te prisustvovali okruglom stolu sa temom “Izazovi sa kojima se susreću mladi”.
Povod okupljanja bila je kampanja pod nazivom “16 dana aktivizma” te obilježavanje “Međunarodnog dana ljudskih prava”, te je ovo bila prva u nizu aktivnosti ove vrste na kojoj su mladi istakli izazove sa kojima se suočavaju, kao što su nacionalizmi koji nas okružuju, problemi mentalnog zdravlja, femicida i vršnjačkog nasilja. Mladi su istakli da društvo jednostavno ne razumije dovoljno mlade, njihove želje i potrebe i probleme na koje nailaze.
Zaključak okruglog stola je da kako društvo tako i mladi moraju da se više educiraju, angažuju i aktivno učestvuju kroz aktivizam u zajednici.
Prisutnima se obratila i Snježana Ivandić-Ninković ispred Mreže za izgradnju mira koja djeluje već trinaest godina i u svom sastavu ima 250 organizacija iz 32 škole sve u svrhu ostvarenja gore navedenog cilja i istakla potrebu uvezivanja mladih sa NVO i institucijama vlasti.
Faruk Pršeš pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo je istakao da je usvojena strategija za mlade, kao i značajna finansijska sredstva i da mu je izuzetno drago da vidi mlade koji su zainteresovani da utiču na rješavanje problema u zajednici.
Ovaj projekt podržava TPO fondacija, ETOS inicijativa, Centar za kulturu dijaloga i Mreža za izgradnju mira, a okupila je mlade iz pet sarajevskih srednjih škola (Treća gimnazija, Srednja medicinska, Tekstilna, Saobraćajna i Gimnazija Obala).
Profesori koordinatori: Alma Ahmethodžić, Marija Knežević, Lejla Karahodžić, Esad Karahodžić, Đuldina Kurtović i Igor Smiljanić.

Slične objave