Prva radionica za učenike koji putuju na dugu mobilnost u Groningen – Holandija 19.01. – 14.04. 2023. godine i roditeljski sastanak

Priprema učenika za aktivnosti u okviru relazacije projekta VET to VET – Capacity Building in Western Balkans (V2V) u periodu od 19.januara do 14.aprila 2023. godine, realizovana je 29.decembra 2023. godine kroz  radionicu iz Engleskog jezika i radionicu na kojoj su upoznavati sa važnim informacijama potrebnim za njihov boravak u Groningenu i Holandiji. To su učenici: Emsel Babić učenik III2 i Ammar Nikšić učenik III3 odjeljenja.

Nastavnica Selma Filipović Šoljić, je održala prvi dio radionice sa učenicima, na kojoj su uvježbavane komunikacione vještine engleskog jezika. U drugom dijelu radionice, nastavnik Damir Bradarić je učenicima prezentovao važeće zakonske regulative vezane za korištenje bicikla kao prevoznog sredstva u Holandiji. Upoznati su sa svim ključnim lokacijama (radionica, hotel, škola). Prezentovana im je aplikacija 9292.hl pomoću koje traže prevoz do željene destinacije (sa fokusom na prijevoz od Eindhovena do Groningena). Podijeljene su im i holandske mobilne kartice te su upoznati sa načinom spajanja na internet. Također, upoznati su sa procedurama i mogućnostima korištenja platnih kartica u Holandiji.

Također, 9. januara 2023. godine, održan je roditeljski sastanak sa ovim učenicima i njihovim roditeljima. Direktor škole Sejad Mujezinović i projekt menadžer Kemal Jaganjac su roditelje i učenike detaljno upoznali sa do dosada provedenim aktivnostima oko organizacije putovanja, smještaja, boravka, radnog angažmana, raznih posjeta, putnog zdravstvenog osiguranja i osiguranja od opšte odgovornosti učenika po ovom projektu. Detaljno im je prezentovan Plan aktivnosti koji će učenici realizovati u planiranom periodu mobilnosti. Osim radnih aktivnosti, koje će učenici obavljati u Autocentru (Century Autoverhuur Groningen – Century Autogroep), školskoj radionici i školskim učionicama, planirane su mnogobrojne sportske aktivnosti, posjete sportskim, historijskim i kulturnim znamenitostima Groningena i njegove okoline.

Slične objave